Петък, 07 Яну 2022
    
Бизнес Общество

Министър Бозуков: Експертна работна група ще подпомага сектор „Пчеларство“

  03.06.2021 17:55  
Министър Бозуков: Експертна работна група ще подпомага сектор „Пчеларство“

Експертна работна група с участие на представители на научните среди ще подпомага решаване  на проблемите в сектор „Пчеларство“ и неговото развитие. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на видеоконферентна среща с бранша. Целта е да се анализират текущите и належащи проблеми в сектора, като се набележат спешни мерки за подпомагане. Земеделският министър призова от страна на бранша също да бъдат излъчени представители за по-добра координация.

Той отбеляза, че в България има 12 хил. пчелари, а само  6 400 от тях са регистрирани. „По закон само регистрираните, като земеделски стопани, имат право на подпомагане, така че апелирам всички да се регистрират. Информационната система за оповестяване на третиранията отива само до тези с регистрирани пчелини като животновъдни обекти. Това е основната причина за поражения при пчелни семейства. Трябва да има изрядност и след това да се търси подпомагане“, категоричен бе министърът. По думите му, служебното правителство може да остави препоръки и предложения към следващия редовен кабинет. Това, което може да се направи в момента са  временни мерки, които със сигурност ще бъдат приложени зависимост от законовите  възможности.

По време на срещата браншът отново бе информиран, че предвид констатираната висока смъртност на пчелните семейства, в резултат на засушаването през 2020 г., са предприети действия. Проектът на държавната помощ, свързана с компенсиране на земеделските стопани поради неблагоприятни климатични събития вече е готов и предстои да бъде изпратен към ЕК. По т.нар. временна рамка за компенсиране загубите на земеделските стопани във връзка с Ковид-19, насочена към пчеларски бранш, трябва да бъде доказано пред ЕК, че браншът е пострадал в следствие именно на пандемията. По отношение на de minimis таванът за тази година е достигнат и този инструмент не може да бъде използван.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кап. Богданов: Дневниците на \
  07.10.2021 10:44      

Товарният кораб "Вера Су" вече 18 дни е блокиран между скалите край Камен бряг.