Сряда, 25 Авг 2021
    
Бургас Любопитно

Знаете ли, че...Първият Общински съвет на Бургас е бил само от 9 души

  26.05.2021 12:03  
Знаете ли, че...Първият Общински съвет на Бургас е бил само от 9 души

Кметът е бил и председател на Общинския съвет

Силвия ШАТЪРОВА

Първият Общински съвет на Бургас след Освобождението през 1879 е бил само от... 9 души. Указанията как да се избира  той са дадени от тогавашния губернатор на Източна Румелия -Гавраил Кръстевич. Според Берлинския договор Бургас остава в автономната област Източна Румелия и това налага да се управлява и подчинява на Органическия устав, който играе ролята на Конституция на автономната област.

Бройката на общинските съветници е варирала в зависимост от броя на населението, но те не са били повече от 11 души,  факт, който сега ни се струва твърде немислим, защото със същата бройка в съвременния Общински съвет са някой от постоянните му комисии, а целият състав е от 51 души.  По онова време съветниците са били почетни и постоянни. Кметът е бил и председател на Общинския съвет. Документът  как да се избират  е показан  във фойето но Културния дом на НХК от днес, точно пред залата на Бургаския общински съвет, той е на три езика-български, турски и гръцки, какъвто е бил и състава на населението на града по онова време.

Пред залата на Общинския съвет бе открита експозиция на важните първи документи на местния парламент още след Освобождението.

Тези и други факти могат да бъдат видени във витрини. Идеята е на председателя на Общинския съвет-Бургас проф. Севдалина Труманова, а документите са от Държавен архив- Бургас, където се пази цялата история на Общинския съвет до наши дни.

Три са витрините във фоайето-в първата са архивните документи, във втората са снимки от атмосферата на града, а в третата са показани основните отличия на Община Бургас, с които се удостояват заслужителите бургазлии- почетен съветник, почетен гражданин, медал за достойна служба, ключът от кулата на Община Бургас и почетната значка на Община Бургас.

„Спецално за изложбата ни беше предоставен плакетът на композитора Тончо Русев, единственият носител на най-високото отличие -Кавалер на Сребърния  кръст „Свети Николай“. Той се съхрянава в кабинета на великия композитор и е най-скъпата и най-ценена от него и близките му награда. Ще може да бъде видян от гражданите само за няколко дни“, каза по време на откриването на мини експозицията проф. Севдалина Турманова.

Освен изложбата, са поставени и снимки на председателите на Общински съвети от 1991 година до сега.

„Архивът откликна на идеята  да се проследи институцията Бургаски общински съвет. Тук е една малка част, която съхранявамепри нас, постарахме се да покажем най-характерните първи документи, обръщам специално внимание на указанието на тогавшния секретар на  губернатора на Източна Румелия, който през 1884 година става и генерал губернатор. Позовавайки се на Органическия устав той дава указания как да се проведат избори за общински съветници.

В тази скромна витрина няма как да бъде показано всичко. Първият бюджет на общината показва сериозното отношение на първите граждани на Бургас“, каза Данка Георгиева-директор на Държавен архив-Бургас

Първият документ, по който Бургас вече се управлява като част от Княжество България е издаден през 1886 година.

В Държавен архив Бургас може да се види цялото  местно нормотворчество до наши дни.

А във витрините е показан още документът за почетното гражданство на композитора Георги Шогунов, който бе удостоен наскоро с това звание, както и званието за удостяване на композитора Емил Чакъров с него.

Към отличията е и плакетът, който „Черноморски фар“ връчи на Общинския съвет по случай 100 -годишния си юбилей.

 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни
  26.05.2021 12:24      

Индустриалната зона в Меден рудник е готова по отношение на урбанистичните процеси и доставката на инфраструктура.