Сряда, 25 Авг 2021
    
Бургас

Приеха краткосрочните стикери в платените зони

  26.05.2021 10:14  
Приеха краткосрочните стикери в платените зони

Георги РУСИНОВ

 

С абсолютно мнозинство Общински съвет – Бургас прие предложението за промяна в Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране и контролиран достъп на моторни превозни средства в определени зони на територията на община Бургас.

47 общински съветници гласуваха „за“ предложението за въвеждане на краткосрочни стикери на хора с имоти в обхвата на платените зони, но без постоянен адрес. Идеята е да могат два пъти в годината да закупуват стикер, струващ 39 лева, който да важи за 14 дни.

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев от няколко години алармира, че получава много сигнали от наши съграждани, които живеят и работят в други градове, че когато си дойдат в Бургас трябва да заплащат за паркиране в „синя“ и „зелена“ зона. Обикновено тези хора си идват у дома за лятната почивка и покрай различни празници – Великденски или Коледни и Новогодишни.

В действащата до сега Наредба, паркирането в зелена или синя зона срещу определена абонаментна цена и електронен стикер се разрешава само на лица, които имат постоянен адрес на територията на община Бургас. С предлаганата промяна се дава възможност за издаване на краткосрочен стикер в зоните за платено паркиране на гражданите, които нямат постоянен адрес на територията на община Бургас, но са  собственици на имот, който по предназначението си е за жилищни нужди. Справедливо е гражданите, които притежават в собственост имоти, попадащи в синя или зелена зона, да имат възможност и да могат да заплатят такса за паркиране и престой в зоната за паркиране, в близост до техните жилища.

В промените се посочва подробно, че хората, които ще закупуват стикери, трябва да не са собственици, както и да не са носители на правото на владение, или ползване върху гараж със статут на самостоятелен обект в сградата, или на гараж със статут на обща част в сградата, иди на отделно място за паркиране със статут на принадлежност към съответния самостоятелен обект в сградата, попадаща в обхвата на зоната за платено паркиране, включително и на гараж, определен като преместваем обект по смисъла на чл. 56 от ЗУТ.

Правото на платено паркиране за 14-дневен срок ще се издава единствено за един автомобил на един собственик, или съсобственик на съответния жилищен имот, включително и когато имотът е семейна общност. Автомобилът трябва да е собственост на правоимащия или съпружеска имуществена общност, или да е закупено от лицето, или съпруга му на лизинг, или да е собственост или закупено на лизинг от родител на правоимащото лице, настойник, попечител, от син/дъщеря на правоимащия.

За да се издаде стикер ще трябва да се представя нотариален акт, или друг документ за собственост на недвижимия имот, заедно със Справка по данни за физическото лице за вписвания, отбелязвания и заличавания, издадена от Служба по вписванията Бургас, не по-късно от 5 дни преди датата на подаване на заявлението и декларация по образец. За установяване на някои обстоятелства могат да бъдат поискани и други документи, като Договор за лизинг, Удостоверение или акт за раждане, Удостоверение за наследници и други.

В случаите на последващо установени декларирани неверни обстоятелства и/или представени към заявлението документи с невярно съдържание, издаденият краткосрочен стикер се анулира, като се информират компетентните органи, а платената сума не се възстановява.

Промените в наредбата ще влязат в сила от 1 юни 2021-ва.

С 46 гласа „за“ бяха приети и промени в наредбата, уреждаща паркирането на хората с увреждания. Председателят на Транспортната комисия Евелина Михалева обясни пред колегите си, че още с приемането й преди половин година е била заявена готовност за промени по нея след като поработи известно време. Тя, шефът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев и общественият посредник Тодор Стамболиев са се срещнали с председателите на ТЕЛК комисии, за да се уточнят максимално детайлите по предлаганите промени, за да се получи още по-добре работеща наредба. Михалева посочи също, че се е свършила много работа по нея и дори техни колеги от други градове са се свързали с тях, за да могат да я ползват и те. 


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Бургас Мнения
Димитър Николов: Терените в новата индустриална зона са много по-големи и атрактивни
  26.05.2021 12:24      

Индустриалната зона в Меден рудник е готова по отношение на урбанистичните процеси и доставката на инфраструктура.