Сряда, 29 Дек 2021
    
Бургас

Валежи и гръмотевици, риск от градушки днес в страната

  26.05.2021 08:10  
Валежи и гръмотевици, риск от градушки днес в страната

 

Предупреждението за интензивни валежи и гръмотевици важи за София-област, София-град и областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра.

Там се очаква да има гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества 25-30 мм. В тези области ще има и неустойчива въздушна маса с развитие на купесто-дъждовна облачност. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Заради студен атмосферен фронт над Източна Европа има риск от резки пориви на вятъра и падане на градушки, информира NOVA в прогнозата си.

Над Черноморието ще има разкъсана, предимно висока облачност. След обяд на отделни места ще се развие и купеста. Валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 18-21°. Температурата на морската вода е 16-18°. Вълнението на морето ще е предимно 2 бала, вечерта ще започне да се усилва.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в следобедните часове ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. В отделни райони валежите ще са с голям интензитет и значителни количества. Вятърът от северозапад ще се ориентира от изток - предимно слаб, по най-високите части - умерен от югозапад. Ще е по-хладно с максимална температура на 1200 метра - около 19°, на 2000 метра - около 12°.

След кратко утихване, в четвъртък около и след обяд отново ще има условия за краткотрайни, на моменти интензивни валежи с гръмотевици и риск от градушка. Явленията ще са по-изявени в западните и централните райони. В петък преваляванията ще обхванат и районите на изток, около Черноморието. От северозапад ще прониква нова порция хладен въздух и температурите ще се понижат още.

През почивните дни ще има разкъсвания на облачността, а валежите ще са на по-малко места. Дневните температури ще паднат и в топлата част на деня ще са между 20 и 25°. Последните дни на май и първите на юни ще са прохладни.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов