Понеделник, 23 Авг 2021
    
Бургас Култура

Бургас е домакин на изложба - плакати, посветени на българската азбука

  24.05.2021 14:14  
Бургас е домакин на изложба - плакати, посветени на българската азбука

30 широкоформатни плакати  - по един за всяка буква „греят” върху оградата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в морския град.

Плакатите-букви се родиха по идея на Международното триенале на сценичния плакат и са дело на четирима ярки майстори на това изкуство: Божидар Икономов (1943 – 2016), Божидар Йонов, Георги Липовански и Людмил Чехларов.

Любопитно е, че повод за тази серия става едно безценно дарение от прочутото по цял свят интернационално студио „Пентаграм“.  Плакатите с латинските букви,  подарени ни от известната графична дизайнерка Пола Шер през 1995 година в Ню Йорк провокираха триеналето да създаде колекцията Българска азбука.

С тези плакати художниците: Божидар Икономов, Божидар Йонов, Георги Липовански и Людмил Чехларов, и сериозно, и с чувство за хумор повдигнат противоречивите въпроси за „побългаряването” на латинските знаци, за неграмотното им внедряване в компютърното ни всекидневие, но най-вече развиват и убедително визуализират идеята  за  неизчерпаемата и вдъхновяваща  образност на буквата, съобщават организаторите.

Настоящата изложба е и реверанс към 125-тата годишнина на най-старото и авторитетно художествено учебно заведение  у нас – Националната художествена Академия, която от 2018 година има свой филиал в Бургас. Авторите на изложбата са не само възпитаници на НХА, но имат сериозно влияние върху развитието и популяризарането на българската плакатна школа, а професорите Божидар Йонов и Людмил Чехларов са сред знаковите фигури, допринесли за изграждането на няколко поколения съвременни български творци.

Акцията се осъществява с любезното домакинство на община Бургас и Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ и е част от едногодишната програма на триеналето „Образ и подобие“, подкрепена от НФ „Култура“, чиято цел е да върне качествения и смислен плакат в градската среда.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Проф. д-р Мария Алексиева, декан ЦХН, БСУ: С промените в живота ни се променят и просветителите
  24.05.2021 10:57      

Георги РУСИНОВ   „Да си учител не е просто професия, то е много повече