Четвъртък, 19 Авг 2021
    
Бургас Общество

Университет «Проф. Д-р А. Златаров»-Бургас е партньор по програма за чистотата на Черноморския басейн

  19.05.2021 17:18  
Университет «Проф. Д-р А. Златаров»-Бургас  е партньор по програма за чистотата на Черноморския басейн

Един от най-важните международни проекти с участието на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас бе представен днес. Проектът „Създаване на консолидирана обучителна мрежа за съвместен мониторинг и контрол на околната среда в Черноморския басейн 2” е част от съвместната оперативна програма „Черноморски басейн”.

         Това бе първото обществено представяне на проекта, поради здравните ограничения през последната година, макар реалната работа по него да е започнала още през миналата година. Той  обединява усилията на университети, научни и обществени организации от България, Румъния, Украйна и Молдова и е на обща стойност 773 хиляди евро, като 92 % от тях са осигурени от ЕС, а останалите – от партньорите.

Основните му задачи са насърчаване на сътрудничеството между местните власти и научните институции на страните-партньори за мониторинг на чистотата на Черно море и вливащите се в него реки; Разработване на екологични  обучителни програми за ученици и студенти; Създаване на специална информационна платформа LeNetEko, както и стимулиране на екологичната активност на обществата и групите в партниращите си страни за състоянието на Черноморския  басейн.

Приветствия към участниците поднесоха Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас, проф. Магдалена Миткова, председателят на Общински съвет-Бургас, проф. Севдалина Турманова и зам. кметът на Община-Бургас по култура и туризъм, Диана Саватева. Основните „двигатели” на проекта – учени от държавния ВУЗ в Бургас и от Технически университет – Варна, представиха чрез презентации целите и задачите на проекта, както и изпълнените до настоящия момент дейности.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Проф. Братой Копринаров, Колеж по туризъм: Последните десетилетия преобразиха туристическата дейност
  17.05.2021 14:42      

Интервю на Дона МИТЕВА – Управленският екип в Професионално направление &bd