Неделя, 16 Яну 2022
    
Бизнес Бургас

Туроператори искат зелени коридори и субсидия за автобусните туристи

  19.05.2021 12:30  
Туроператори искат зелени коридори и субсидия за автобусните туристи

Дона МИТЕВА

Министърът на туризма Стела Балтова ще проведе работна среща с представителите на туристическия бизнес утре в столицата. По данни от бургаски представители на гилдията, поканени са по един човек от сдружение.

На срещата Балтова ще ги запознае с приоритетите на служебния кабинет в сектора и ще се обсъдят неотложните мерки и действия за спокойно протичане на летния сезон.

Паралелно от Бургас се подготвя и подписва отворено писмо, описващо проблемите в сектора, което да бъде представено на вниманието на министър Балтова. То е адресирано също до  Стефан Янев, министър председател и Светлин Стоев, министър на външните работи и Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването.

В него туроператори поставят въпроса за визовата политика, където настояват за облекчаването й за пазарите Русия и Беларус. Въвеждане на многократна туристическа виза за срок от 3 и 5 години. Безплатни визи за деца и ученици до 18 години, студенти и пенсионери. Подсилване на консулските служби с достатъчно сътрудници и удължено работно време в рамките на 4 месеца за предстоящия туристически сезон.

Предлага се нашите посолства на основните пазари да провеждат маркетингови мероприятия подготвени предварително от Министерство на Туризма, Министерство на Външните работи и други институции, с цел засилване туристическата реклама на България като успешна и безопасна туристическа дестинация.  

Туроператорите предлагат още допускане на туристи от основните туристически пазари за България от Западна и Източна Европа без тестове след 1 юни с цел туризъм. Като първо те отпаднат за Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Украйна, Беларус, Русия,Румъния – държави, на които основно се разчиташе и миналия сезон за туристи.

Също така на дневен ред поставят и въпроса за спешно определяне на Ковид хотели по курортите, като лечението, ако има такива заболели на наша територия, бъде поето от България.

Местният туристически бранш настоява за договаряне на зелени коридори с основните туристически пазари от Източна Европа, касаеща сухопътна граница и транзитно преминаващи туристи с автобусен транспорт, също се поставя като неотложен проблем, който трябва  да бъде решен.

Да се предостави на приемащите български туроператори, които реализират туристически пакети по посрещане и настаняване на чужди туристи, субсидия в размер на 35 евро за всеки турист, пристигащ с автобусен транспорт, както това бе направено за пристигащите туристи с чартърни програми, е друго предложение на бранша.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Арх. Събин Попов: Бургас се развива интензивно, важно е качеството в строителството
  16.10.2021 16:30      

Трябва да наваксваме в икономиката, имаше грешки при санирането, смята председателят на Р