Вторник, 17 Авг 2021
    
Бургас Общество

Служебният образователен министър представи приоритетите си

  17.05.2021 13:57  
Служебният образователен министър представи приоритетите си

Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. Това каза на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

През следващите три месеца МОН ще има за свой приоритети и подготовката на следващата учебна година. „Ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на следващата учебна година ще предложим пакет от мерки, които са бъдат прилагани от следващия екип в министерството“, обясни Денков.

Той посочи като трети приоритет завършването на картата на висшето образование в България. „Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал съществен напредък, но това, което липсва, е аналитичната част: какви са изводите от събраните данни и какво предстои да се направи в областта на висшето образование, за да можем да намалим и елиминираме някой проблеми, които са натрупани в областта”, посочи служебният образователен министър.

Четвъртият приоритет е свързан с преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и програмите, свързани с образование, обучение и научни изследвания.

По тези 4 приоритета МОН ще работи със заместник-министър Мария Гайдарова, която ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа: завършване на учебната година и подготовката на следващата.

„Тя е известен специалист. Един от водещите в България учители, директор на училище, свързан с въвеждането на иновативни практики. По отношение на анализа на проблемите в училищното образование, ще работим с Евгения Пеева, която също има многогодишен опит в тази област. Тя е ръководила и редица проекти, финансирани от ЕК и проекти в партньорство с МОН. В това отношение, заедно със зам.-министър Гайдарова, ще се допълват, за да имаме пълната експертиза, необходима за подготовката за следващата година.

По отношение на висшето образование, заместник-министър Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със завършване на картата на висшето образование. Тя е била заместник-ректор 8 години в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални проекти. Тя има много богат опит и в тази област.

По отношение на научната дейност, заместник-министър Нели Косева, която идва в качеството си на главен секретар на БАН по отношение на научната дейност”, представи екипа си Денков.

Той подчерта, че по всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност по отношение на Плана за възстановяване и развитие. Международната дейност ще бъде кооридинирана от Евгения Пеева. Началник на кабинета ще бъде Иван Модев, а Екатерина Попова ще отговаря за връзките с обществеността.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Проф. Братой Копринаров, Колеж по туризъм: Последните десетилетия преобразиха туристическата дейност
  17.05.2021 14:42      

Интервю на Дона МИТЕВА – Управленският екип в Професионално направление &bd