Четвъртък, 12 Авг 2021
    
Бургас Избори 2021

Политическите сили в Бургас не се разбраха за състава на РИК

  14.05.2021 10:44  
Политическите сили в Бургас не се разбраха за състава на РИК

Георги РУСИНОВ

 

Парламентарно представените политически сили не се разбраха за състава на РИК-Бургас. Препъни камък на консултациите при областния управител Вълчо Чолаков се оказаха позициите за председател на РИК и секретар. За председателското място имаше две предложения, а за секретар – 3. За зам.-председател имаше единствено една кандидатура, а позициите там са две. Районната избирателна комисия трябва се състои от 17 члена.

Предложенията на партиите бяха следните. ГЕРБ предложиха за председател адвокат Михаил Хаджиянев. Димитър Бойчев поясни, че това е надпартийна кандидатура, тъй като адвокат Хаджиянев е дългогодишен участник в РИК и ОИК и не е член на партията. Предложения за членове бяха Наталия Милкова, Силвия Желева, Таня Ангелова и Пламена Апостолова.

Втората политическа сила на вота в Бургас „Има такъв народ“ (ИТН) изненадващо не предложиха председател. Сред четирите им кандидатура в лицето на адвокат Нели Гюмова, Павлин Йорданов, Гергана Стоянова и Ивайла Семерджиева, хората на Слави Трифонов поискаха единствено секретарското място. За него предложиха Гюмова.

БСП, които досега държаха секретарското място също пожелаха този пост. За него те предложиха Георги Михов, който досега изпълнява длъжността. Останалите им предложения за членове на комисията бяха Божан Божанов, който е спряган за зам.-областен управител и Кина Шереметова.

И ДПС поиска секретарското място като за него предложиха Емине Иляз. За член на комисията от Движението предложиха Росица Димова.

ДБ бяха единствените, които поискаха зам.-председателското място. Тяхното предложение е Христина Хаджиатанасова, а за член на комисията Милен Господинов.

„Изправи се! Мутри вън!“ (ИСМВ) първоначално щяха да поискат зам.-председателската позиция, но след като видяха, че единственото предложение е на ГЕРБ, те обявиха адвокат Димитър Вълчев за своя кандидатура за председател. Аргументите им бяха, че трябва да се промени "моделът ГЕРБ" и че не трябва техен кандидат да ръководи изборите в Бургас.

От тук консултациите продължиха в опит политическите сили все пак да се разберат помежду си и да излъчат комисия. ГЕРБ и ИСМВ не отстъпиха от предложенията си. Димитър Бойчев се аргументира, че предлагат надпартиен кандидат с опит. Адвокат Драгомир Ошавков от ИСМВ контрира, че човек, който има противоречиво мнение за машинния вот, не трябва да е председател на РИК в избори, които ще се провеждат изцяло машинно. Той визира интервюта на Михаил Хаджиянев в бургаски медии. Димитър Бойчев увери, че каквито и коментари да е имал Хаджиянев в медиите, то той е професионалист и ще се съобрази с Изборния кодекс.

Областният управител Вълчо Чолаков направи коментар по твърдението на Ошавков за Хаджиянев.

„Това, че някой не е съгласен с изцяло машинния вот, не го прави недемократичен. Аз също не одобрявам 100% машинния вот“, каза той.

Трите партии предлагащи секретар също не отстъпиха от позициите си. От ИТН обясниха, че ГЕРБ е първа политическа сила в Бургас и е редно те да предложат председател.

При така създалата се ситуация областният управител няма избор и ще изпрати предложенията за членове на РИК до ЦИК, където те служебно ще назначат състава й от така предложените имена. По всяка вероятност Хаджиянев ще е председател. Зам.-председателските места вероятно ще отидат при ДБ и ИСМВ, секретарското при ИТН.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Поздрав към медицинските сестри отправиха от УМБАЛ - Бургас
  12.05.2021 17:44      

Поздравителен адрес до професионалистите по здравни грижи в УМБАЛ – Бургас по случай Светов