Вторник, 03 Авг 2021
    
Бургас Култура

Бургас отбелязва Нощта на литературата в новата Библиотека

  05.05.2021 16:28  
Бургас отбелязва Нощта на литературата  в новата Библиотека

През 2021 година събитието Нощ на литературата в България отбелязва своята ДЕСЕТА юбилейна година. Община Бургас е сред първите партньори на литературното събитие, което съвсем естествено се превърна в неразделна част от културната програма на града. Тази година литературният маратон  ще се случи на 12 май, от 18.00 часа, в сградата на новата библиотека. Подготвили сме седем четящи гнезда, в които ще се чувствате уютно и заинтригувани от нашите четци.

Успешната комбинация от приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература. Нощта на литературата показва колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите и на издателите.

Всяка година в ролята на четци влизат популярни лица - актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Кои са те през 2021 г.? - предстои да разберете.

Организатор на Нощ на литературата в Бургас е Община Бургас, в партньорство с Центъра за съвременно изкуство и Библиотеката.

На 12 май, от 18:00 ч., европейска преводна литература освен в Бургас ще се чете още във Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора и Шумен.

Главни организатори на Нощ на литературата 2021 са Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Мина Кръстева: Да се вземем в ръце и да работим за едно по-добро настояще и бъдеще
  04.05.2021 11:53      

Народ, който е създал народното читалище, никога няма да се откаже от книгата и от св