Петък, 30 Юли 2021
    
Мнения

Иван Вълков от ГЕРБ: Промените в Изборния кодекс са тих преврат

  30.04.2021 09:17  
Иван Вълков от ГЕРБ: Промените в Изборния кодекс са тих преврат

Закон не се променя без обсъждане, а виждаме да се случва точно това, е мнението на бившият депутат от ГЕРБ в 44-то НС Иван Вълков.
Преди да се приемат законови промени, те се обсъждат в обществото, едва след това в Парламента. А в момента това основно условие на демокрацията не е спазено.
Една промяна не само трябва да е искана, но да се прецени дали тя може да бъде осъществена и дали не нарушава закона и Коституцията. Правилна ли е? Законна ли е? Нарушава ли интересите на хората?
А предлаганите промени в изборния кодекс водят до много противоречия
Машинното гласуване?
Казват, че ще има само машинно гласуване, а същевременно ще има и видеонаблюдение.
Какво точно ще наблюдават камерите в тази ситуация? Някой замисля ли се над това, че при машинното гласуване има точно две операции, чрез които се изкарва бон, на който пише колко хора са гласували и за коя партия са гласували, какви са преференциите…Няма нито една бюлетина.Машината изважда автоматично всички резулатти.
Тогава какво ще наблюдават камерите? Как един човек натиска бутон на екрана? Никой не мисли върху това.
Но вие ще се съгласите ли да бъдете снимани? Законът изисква вашето съгласие. А ако не сте съгласни? Как тогава ще ви снимат как гласувате…
Питам се, ако една партия или отделен кандидат са недоволни от резултата и искат да го обжалват, как точно ще направят това? Как ще се извърши повторно преброяване?
Машинното гласуване ограничава определена част от българите. Възрастните хора ще бъдат затруднени, може би и нискообразованите и неграмотните. Може би някои от новите партии имат и такава цел. Най-вероятно чрез машинното гласуване да затруднят определена част от хората да гласуват.
Тези партии по-скоро се интересуват от младите и образовани хора, останалите са им без значение.
Някой дава ли си сметка, че в Европа машинното гласуване е само в една страна, в един град? В Белгия, в Брюксел.
Извинявам се, но не приемам като добър пример за подражание Филипините да бъдат наш пример за подражание в тази посока.
А по отношение на ограниченията на броя секции в страните извън ЕС.
Никой не си дава сметка кой ще получи най-голям бонус от отпадането на ограничението. Ако някой не знае колко са българите зад граница в нашата съседка Турция, след изборите ще го разберат, като видят броя на депутатите на ДПС. Това е поправка, която удовлетворява най-вече тях.
Така и не видяхме нито една от новите партии да има идея как да се засили тежестта на мажоритарния вот. Няма поправка в тази посока, която да увеличи мажоритарния елемент в изборите. Дори малка стъпка няма.
Смятат, че ще си увеличат с няколко процента резултатите от изборите? Доказано е във времето, че който въвежда промени в изборните правила преди изборите, всичко се обръща срещу него.
И тази промяна…съставът на ЦИК да се назначава от един човек, от президента. В един коментар прочетох, че това тих е преврат.
ЦИК да се назначава от един единствен човек. Това е без аналог. Това е факт, предложено е и означава, че е договорено. Дава се цялата власт на един човек.
Какво по-демократично има от това партиите да имат квоти в ЦИК? Така те се контролират взаимно.
Който и да е президентът, цялата власт ще е в него. А неслучайно законите досега са определяли да има квоти в ЦИК, дори и президентът да има квота.
Е, какво, той ще назначава и районните избирателни комисии ли?
Нали сме парламентарна република!!! Нима това е демокрацията? Да бъдем президентска република „под прикритие“?
И последно…как бяха избрани депутатите от новите партии? Нали бяха избрани демократично по досегашните изборни правила…ЗНачи когато хората избират тях, е добре, когато хората избират други, не е добре.
Това наистина е тих преврат, категоричен е той.
 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Инициатива \
  30.04.2021 17:14      

Ако предстои битка за Черно море, България къде стои? Хората, които живеят ок