Четвъртък, 29 Юли 2021
    
Бизнес Приморско

Приморски бизнесмен достроява „Алепу вилидж“, убеден че всичко е изрядно

  29.04.2021 16:24  
Приморски бизнесмен достроява „Алепу вилидж“, убеден че всичко е изрядно

Георги РУСИНОВ

 

В една от новините на деня, извън политическата обстановка в страната, стана ясно, че „Алепу вилидж“ има нов собственик. Това е предприемачът от Приморско и кандидат за кмет в последната кампания Стоян Василев. Братът на Здравко Василев – Брадъра днес обяви на пресконференция, че е закупил фирмата собственик, която е дъщерна на „Глаболгарстрой“ – „ГБС Турс“.

Пред репортер на „Черноморски фар“ Василев коментира, че е в дългогодишни отношения със строителната фирма и е работил и по други проекти с тях.

„В един момент разбрах, че искат да се освободят от този проект и започнахме да водим да разговори. Направил съм подробен анализ и съм проучил документацията и прецених, че има голяма възможност да се завърши този обект, както е в първоначалния си вид. До момента аз и моите юристи не намираме нарушения по процедурите, въпреки решението на първа инстанция. Няма нито една процедура неспазена, нито един срок нарушен, нито обхвата на строителното разрешение“, заяви Василев, който е общински съветник в Приморско.

Решението на първа инстанция губи недоумение у него, защото е атакуван документ, който е изчерпан.

„Те атакуват строителното разрешение, но обекта има въвеждане в експлоатация без забележка. Този обект е съпроводен с един много специфичен мониторинг, в който е доказано, че брегоукрепителното съоръжение изпълнява своята функция – т.е. овладяло е свлачищните процеси“, обясни той.

Бизнесменът отказа да коментира цената, на която е закупил фирмата, тъй като имало и конфиденциална информация.

„Ние преименувахме компанията на „Блек сий фемили“ и тя наистина ще е семейна. Аз ще я управлявам, а жена ми и дъщеря ми ще са в Управителния съвет“, каза още Василев.

Увери, че ще изчака да приключат съдебните саги около проекта преди да тръгне да достроява „Алепу вилидж“.

„За мен ще бъде чисто, ако приключат делата с констатация, че няма нарушение. След това никой няма да може да се упражнява в свободни съчинения по картинки, че там се извършват нарушения“, уточни бизнесменът.

Отказа да коментира какво ще прави в случай, че ВАС се произнесе в полза на първата инстанция, но увери, че е разгледал и тази хипотеза. Убеден е все пак, че ще спечели битката. Василев обясни, че е готов да разговаря с всеки, който има аргументи, касаещи екологията.

„Проектът има становища и от еколози и от геолози, че в рамките на имота няма застрашени видове, не се нарушават никакви еко норми, имотът не попада нито в границите на защитено блато „Алепу“, нито в резерват „Ропотамо“, нито в Природен парк „Странджа“. Така, че не виждам притеснения. Някъде в документите имаше едно единствено ограничение за извършване на строително-монтажни работи в един период на гнездене. Той в по-голямата си част се покрива с периода за забрана на строителството в Закона за Черноморското крайбрежие“, категоричен е той.

Притесненията, че достъпът до плажа ще е ограничен Василев определи като неоснователни.

„Достъпът беше ограничен, когато земните маси се бяха свлекли долу на пясъка. Тогава нито една организация не протестираше. Отделно от това с тази сделка аз получавам и концесията на плажа, тъй кат ГБС е концесионер. Как да ограничавам достъпа? Това е все едно да отворя ресторант и да го заключа за клиенти. Не е в мой интерес“, завърши бизнесменът.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Изборните секции в чужбина няма да се увеличават
  29.04.2021 10:35      

Парламентът остави действащия текст от Изборния кодекс, който не позволява образуване на избирате