Сряда, 28 Юли 2021
    
Бургас

Прокурори в Бургас казаха „не“ на вмешателствата в съдебната власт

  29.04.2021 12:07  
Прокурори в Бургас казаха „не“ на вмешателствата в съдебната власт

Георги РУСИНОВ

 

На масов мълчалив протест в пред Съдебната палата в Бургас, около 150 прокурори от морския град, Сливен и Ямбол се обявиха против вмешателствата в съдебната власт. Разтревожени са от идеята за закриването на специализираните съдилища, прокуратури и следствия, както и от изваждането на Прокуратурата от съдебната власт.

„Изразяваме мълчаливо своята загриженост, несъгласие и недоволство от поредните опити да бъде уязвена независимостта на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Промените не съответстват на Конституцията и застрашават сериозно върховенството на закона. Това е нарушение и застрашава основните демократични принципи на една правова държава, а именно разделение на властите“, заяви пред медии административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров.

Според него специализираните органи натрупаха огромен опит по изключително тежки дела и затова смята, че са необходими. Като пълна катастрофа обяви той искането за изваждане на Прокуратурата от съдебната власт.

„Защо Народното събрание ще избира главен прокурор? По същата логика би трябвало ВСС да избира председател на Народното събрание. Това е абсолютно вмешателство в правова държава с разделение на властите“, заяви още Петров.

Идеята пък текущите дела на Специализирания съд да се довършат от Окръжни и Апелативни в страната в случай на неговото закриване, апелативният прокурор не одобрява.

„Това ще е изключително трудно. Ние нямаме човешки ресурс. Може би и времеви. При това състояние на Прокуратурата, не само аз, но и всички колеги работим абсолютно независимо. Аз нямам случай в моята практика някой да ми се обажда и да ми оказва натиск. Опасявам се, че ако Прокуратурата не е в съдебната власт, това може и да се случва“, уточни той.

Колегата му Георги Чинев, който е административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас също изрази своите притеснения.

„Изразявам тревогата на всички колеги от готвените промени. Такива промени би следвало да се случат след широка обществена дискусия, каквато е препоръката на Венецианската комисия. Такава дискусия не виждаме. Промените би следвало да са обект на обсъждане и с професионалната общност“, каза той.

При закриване на специализираните органи Чинев е категоричен, че останалите съдилища и прокуратури ще бъдат изключително натоварени, поемайки делата.

„Моделът на специализираното правосъдие постигна нещо много важно и съществено, а именно невъзможността за местни влияния върху работата на съдиите и прокурорите. Това е 10-годишна практика и придобит опит при тежките престъпления. Тези органи се специализираха“, заяви окръжният прокурор.

Друга промяна, която му прави впечатление е в частта отнасяща се до избора на главен прокурор.

„На практика текстовете са идентични с текстовете в така наречената Живкова Конституция от 71-а година – избор на главния прокурор от Народното събрание, с 5-годишен мандат и отчетността му пред Народното събрание“, поясни той.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Изборните секции в чужбина няма да се увеличават
  29.04.2021 10:35      

Парламентът остави действащия текст от Изборния кодекс, който не позволява образуване на избирате