Четвъртък, 27 Яну 2022
    
Бизнес Бургас

Над стотачка за великденската трапеза

  29.04.2021 10:40  
Над стотачка за великденската трапеза

Дона МИТЕВА

Според изчисленията на Системата за агропазарна икономика тази година великденската кошница за четиричленно семейство в Бургаско ще струва 106,16 лв. В сметките се набляга на агнешкото месо, яйцата, козунака, зелената салата, доматите и краставиците, дроб сармата и необходимите за нея продукти – дреболии и ориз. Прибавя се и нещо за пиене – алкохолно и безалкохолно.

Агнешкото е калкулирано в сметката за два килограма и цената му е  30,40 лв., комплект дреболии е малко под 8 лева. Яйцата, вкарани в сметката, са размер L. Цената им за нашия регион за 20 броя е 6,20. Добавя се и левче и двадесет за боя. Макар модерните – пастели, седефени и какви ли не комплекти да удрят десетачка, че и повече.

Сравнено с другите области в страната, великденската кошница в Бургаско гравитира към златната среда.

Месо за Великден ще има, успокояват търговците, нетърпеливите да се снабдят с крехкото ритуално месце.

В момента за килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лв. - т.е. с 15% повече от миналата година. В магазина цената за килограм започва от 13.50 лв. и достига до 17.50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме. В Бургас най-често се среща цена от 14.00 лева.

При живото тегло може да се договаря и пазари със собственика на стадото. Там проблемът е да се купи цялото агне, а мнозина бургазлии купуват просто за традицията само килограм или килограм и половина от това месо.

В квартални магазини, където се знае от коя птицеферма се доставят яйцата, върви и записване. Огромните яйца, които са с два жълтъка, са по четиридесет стотинки бройката. Едрите, но с един жълтък, но оранжев и напомнящ на онези от свободните кокошки на баба, вървят по 0.28 лв.

Голяма част от семействата, особено там, където има малки деца, залагат на малки яйца, но много на брой, за да има повече бройки за великденската битка.

Принципно може да се каже, че  всичко опира до джоба и желанието на всяко домакинство колко пари е готово да похарчи за предстоящите празници.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения Руен
Кандидатът за президент Мустафа Карадайъ: ДПС винаги  пише история
  28.10.2021 18:11      

Кризите се лекуват не с реваншизъм, а със законност, държавност и демокрация, заяви лидер