Сряда, 28 Юли 2021
    
Бизнес Бургас Още новини

Напомниха за жертвите от трудови злополуки

  28.04.2021 12:25  
Напомниха  за жертвите от  трудови злополуки

Дона МИТЕВА

Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки  бе отбелязан  днес с полагане на цветя и венци пред паметната плоча  в Морската градина.

Председателят за Бургас Иван Костадинов и членове на конфедерацията, представители на КНСБ, зам. областният управител Владимир Крумов и Павлин Васков от Инспекцията по труда отдадоха своята почит и напомниха, че преди всичко хората на труда трябва да се прибират при своите семейства живи и здрави.

Мотото тази година на Световния ден за здравословен и безопасен труд е: „Помним мъртвите и ще се борим за живите”.

„Освен работни заплати, трябва да има и добри условия на труд, за да може човек да се върне след работа жив и здрав при семейството си. Да напомним на всички, че освен добри работни заплати, трябва да има  добри условия на труд, а от работинците – да спазват правилата“, каза председателят на КТ „Подкрепа” – Бургас Иван Костадинов.

За Бургас през 2020 година трудовите злополуки са 87, като 4 от тях са с фатален край. 7 души има вероятност да са инвалидизирани.

Злополуките са в сферите на сухоземния транспорт, търговия на дребно, пощенски и куриерски услуги. През първото тримесечие на тази година има 10 трудови злополуки, като 1 е с фатален край, а с вероятност за инвалидизиране – 3. По думите на Костадинов тази година  за първото тримесечие са на половината от тези за миналата година.

„Всички да се обединим за добри условия на труд. Изминалата година беше трудна, много хора излязоха на пазара на труда, много хора бяха излъгани от работодатели, но който е дошъл при нас - или сме го консултирали, или сме го насочили в посока, в която да получи подкрепа.“, каза още Костадинов без да посочи конкретен случай.

Павлин Васков, директор на Дирекция „Инспекцията на труда“ коментира, че се полагат максимални усилия те като инспекция, синдикатите, работодателите и самите работници да няма инциденти. „Тази мобилизация, която кризата изисква малко или много е на лице. Не казвам, че няма нарушения, но те не са скочили драстично, сравнено с предходни години“, отговори Васков на въпрос на „Черноморски фар“ как пандемията е повлияла върху нарушенията на правилата на труд.

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак