Понеделник, 02 Авг 2021
    
Бургас

Вицепремиерът Марияна Николова: Очакваме 8,8 млн. чужди туристи от май до октомври

  28.04.2021 10:00  
Вицепремиерът Марияна Николова: Очакваме 8,8 млн. чужди туристи от май до октомври

Очакваме 8,8 млн. чужди туристи да посетят България в периода от май до октомври тази година, което ще бъде двойно повече спрямо 2020 г. Около 200 000 наши сънародници ще предприемат пътувания около Великден, като до 10 май броят им ще нарасне до 500 000, а до края на май - до 1 милион. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„За нас е най-важно да уверим чуждите туристи, че сме безопасна и здравословна дестинация. Не случайно ни сме от първите, които обявяват правила за влизане в страната“, каза министър Николова. Според нея с издаването на зеления дигитален сертификат ще се възобновят пътуванията и хората ще могат да посещават различни дестинации свободно. Тя уточни, че днес Министерски съвет ще вземе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка и ще бъдат описани правилата за влизане в Република България.

Вицепремиерът разясни още, че след въвеждането на дигиталния зелен сертификат ще има реципрочност, защото няма как да се налага карантина, когато правилата важат еднакво за всички.

По отношение на влизането на чужденци от съседните страни и приоритетните ни пазари министър Николова поясни, че вече е стартирана масова реклама. „Има сериозни заявки от румънските туристи. Руските гости също проявяват интерес и към морския ни туризъм, и към поклонническия“, каза вицепремиерът. По думите ѝ ще има възможност ваксинираните да минават с по-бърз достъп и приоритетно през сухопътните ни граници, като се обсъжда и вероятността за отваряне на допълнителни пунктове.

Във връзка с казуса за отдаването на концесия за морски плаж „Устие на река Велека“ вицепремиерът обясни, че решението за откриване на концесионната процедура е прието от Министерския съвет на 16.04.2021 г., т.е. 3 дни преди внасянето на проектите за налагане на мораториум върху възлагането на концесии и 6 дни преди приемането на решението от Народното събрание. „В договора за наем на морския плаж има клауза за прекратяване на същия при влизане в сила на концесионен договор“, бе категорична министър Николова.


Анкета

Притеснявате ли се от нова Ковид-вълна


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Мина Кръстева: Да се вземем в ръце и да работим за едно по-добро настояще и бъдеще
  04.05.2021 11:53      

Народ, който е създал народното читалище, никога няма да се откаже от книгата и от св