Вторник, 28 Дек 2021
    
Общество

Президентът връчи мандата на Има такъв народ, те го върнаха

  28.04.2021 09:29  
Президентът връчи мандата на Има такъв народ, те го върнаха

Предложението на партията за премиер е Антоанета Стефанова

Президентът Румен Радев връчи мандата на втората политически сила в парламента - "Има такъв народ". Дотук се стигна, след като коалицията  ГЕРБ - СДС не успя да състави правителство.

Преди дни лидерът на "Има такъв народ" обяви, че Антоанета Стефанова е тяхното предложение за министър-председател, но ще върне мандата веднага, защото "партията няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави стабилно правителство".

 „Ние от партията „Има такъв народ” ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиция с нито една партия от статуквото. Спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция и затова връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви тя.

В отговор Радев заяви, че именно в кризи като тази България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Според него заради това всеки мандат се гледа с надежда.

„Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да потърсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокови предизвикателства пред страната ни”, заяви президентът.

Според него наред с всички предложения, които постъпват в Народното събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложението за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнес от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. Радев изрази готовност да обсъди позицията на „Има такъв народ” по тези теми и ги покани на дебат.

Така парламентарната рулетка ще се завърти отново и държавния глава ще реши коя да е третата политически сила, на която да връчи мандата за излъчване на кабинет.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов