Неделя, 18 Юли 2021
    
Бургас

Бургазлии казаха „Не“ на фиктивните присъди на пияни и дрогирани шофьори

  19.04.2021 13:01  
Бургазлии казаха „Не“ на фиктивните присъди на пияни и дрогирани шофьори

Майка на загинал в автомеле: Убиецът на сина ми е на свобода и шофира

 

Георги РУСИНОВ

 

„Не“ на фиктивните присъди на пияни и дрогирани шофьори казаха бургазлии. На протест пред Съдебната палата излязоха десетина души, които се обявиха против случаите, в които пияни и дрогирани шофьори се споразумяват с цел по-ниски присъди. Организатор на протеста бе общественикът Пламен Янев. Присъстваха както будни граждани, така и роднини на пострадали и загинали в катастрофи. Датата на протеста бе избрана във връзка с една година от смъртта на журналиста Милен Цветков, който бе пометен на червен светофар в столицата от дрогиран шофьор.

„За тази една година аз не съм забелязал, че някой се е притеснил да се качи пиян или дрогиран в автомобила. Полицейските сводки всеки ден са пълни с такива случаи. Наскоро имаше парадокс една дама да е хваната дрогирана по обяд в Слънчев бряг, след няколко часа я хващат отново в Сарафово. Това показва тотална липса на страх в обществото да се кара пиян или дрогиран. От там нататък произшествията са в ръцете на съдбата“, заяви Янев.

Сред присъстващите бе и семейството на трагично загиналия Георги Костадинов от Бургас, за чиято тежка съдба „Черноморски фар“ писа. Пътният инцидент е от 6 април 2019-а. Тогава айтозлията Мартин Хубенов тръгва да изпреварва с 181 км/ч „Опел Астра“, когато се блъска с 120 км/ч след набиване на спирачки в „Мерцедес“-а на Георги. Бургазлията умира на място. За трагичния инцидент той бе осъден на първа инстанция да лежи 4 години в затвора.

„За мен няма нормална присъда. 4 години са нищо и няма да върнат сина ми. Максималната, за която се борим е 6 години. Не е нормално да отнемеш човешки живот с такава скорост и да те съдят за максимум 6 години. Шест месеца чакаме за насрочване на делото в Апелативния съд, а убиецът на сина ми е на свобода и шофира“, през сълзи обясни майката на Георги Славка Костадинова.

„Бихме искали хората, които сключват договорки с нарушителите да си помислят дали една лека присъда, или липса на такава има възпитателен ефект. Напротив, дори обратното – стимулира се тази част от обществото да продължи да нарушава закона с идеята, че дори и да бъдат хванати ще им се размине“, на свой ред заяви организаторът Янев.

За това той настоява за повече ефективни присъди на шофьори, които са били хванати надрусани, или с над 1 промил алкохол зад волана. Добави, че би било добре новият парламент да предприеме законодателни промени в тази посока.

„Това е протест на всички, които се възмущават от случващото се с правосъдието в нашата държава. Случаят с Милен Цветков е такъв. Ако не беше той загиналият, а някой обикновен гражданин, едва ли щяхме да си го спомняме днес. Скорошен друг случай е момчето, което го уби ток от шахтата в София. Да сте чули някой да е понесъл отговорност? Трите момчета плувци хванати с допинг. Някой да е наказан? Не мога аз да определям какви да са присъдите, но наказания трябва да има със сигурност, а не да се протакат във времето такива случаи, докато не се забравят“, коментира бургазлията Станимир Христов.

Протестът завърши с поставяне на цветя в памет на загиналите при тежки катастрофи.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
ГЕРБ:Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори
  19.04.2021 10:10      

Започнаха консултациите при президента за нов кабинет „Готови сме и за опозиция, и