Четвъртък, 22 Юли 2021
    
Общество

Кунчев: България се движи по ръба на бръснача

  18.04.2021 13:34  
Кунчев: България се движи по ръба на бръснача

"Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение на заболеваемостта", коментира БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб.

Той категорично заяви, че ще посъветва предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

Влизането на хора в страната, които са ваксинирани или са преболедували без карантина е едно добро решение. Това би било възможно още в началото на следващия месец, смята Кунчев.

"Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения", обясни Кунчев.

Той добави, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит.

"Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа".

По думите на Кунчев работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19.

"България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", коментира Кунчев и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база. Колективният имунитет е постижим през август, смята той.

"Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите".

Според Кунчев е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант. 

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Любен Дилов-син към туристическия бранш: Спокойно, вероятността да бъда министър клони към нула
  22.04.2021 11:20      

Към туристическия бранш...   Скъпи на сърцете ми! Понеже срещнах няколко ужа