Понеделник, 19 Юли 2021
    
Бургас Общество

Специалисти: Гледането на екран вреди на децата

  18.04.2021 10:55  
Специалисти: Гледането на екран вреди на децата

Отворено писмо са изпратили до Здравното и Просветното министерство, Съвета за електронни медии и до Държавната агенция за закрила на детето  психологът  Борис Савов и логопедът Костадинка Кънчева. Те алармират за голям брой случаи, при които вследствие на прекомерно гледане на екрани в ранна детска възраст (0-3 г.), независимо от формата и съдържанието, в това число телевизори, таблети, телефони, интернет канали за видеосподеляне и излъчване, се наблюдава изоставане в психическото развитие и говора на децата.

„Стигнахме до заключението, че излагането на деца пред екранно влияние крие риск за физическото и психическото развитие, развитието на говора - т. е. оказва травматично влияние на формиране и функциониране на централната нервна система“, се казва в писмото.

Апелът е да се направи разяснителна кампания, да се въведат предупредителни надписи при таргетно ориентирано съдържание и при покупка на съответното устройство, че предлагането на тези устройства и съдържания на малки деца (0-3 г.) крие високи рискове за физическото и психическото развитие на малкото дете.

„Алармираме ви, тъй като мащабът на тази зловредна привичка прониква във все повече семейства, които не са наясно за рисковете, криещи се в излагането на малките им деца пред екрана, а след години лутане по специалисти може да е прекалено късно за голяма част от тях да се развият като самостоятелни зрели индивиди, а това би довело до неблагоприятно влияние върху нашето общество: да задълбочи демографската криза, да ни лиши от здрави и работоспособни бъдещи индивиди. Това все пак са и нашите деца“, казват специалистите. И в подкрепа на тезата си посочват изказване на просветния министър Красимир Вълчев. Той изтъква, че екраните се ползват както в семействата, така и в някои детски градини, което той не препоръчва. „Тук следва да се обърне внимание и на детските градини, тъй като, по данни на родители, е широко разпространена тази зловредна практика. Някои родители споделят, че се излагат на екрани дори деца в ясли. Това повдига и въпроса какво се случва с родители, които не желаят децата им да бъдат излагани пред екран, когато в част от държавните детски градини това е зловредна практика, а предучилищната подготовка е задължителна“, се питат специалистите.

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
ГЕРБ:Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори
  19.04.2021 10:10      

Започнаха консултациите при президента за нов кабинет „Готови сме и за опозиция, и