Четвъртък, 15 Юли 2021
    
Общество

Новите 240 депутати положиха клетва

  15.04.2021 09:42  
Новите 240 депутати положиха клетва

Първото заседание се провежда в старата сграда на НС

Започна първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание. То се провежда в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание" 2.

Съгласно Конституцията  първото заседание на Народното събрание беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

На първото заседание народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на първото пленарно заседание. Румен Радев в момента прави обръщение към народа и Народното събрание.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 45-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и се очаква да произнесе слово.

Очакванията за всеки нов парламент са да е кратък. Трябва да изпълним това, което 840 000 български граждани поискаха. 169 общини избраха ГЕРБ и чакат да се случат някакви неща”, каза Маноил Манев от ГЕРБ преди началото на пленарното заседание.

„БСП се бореше да бъде разграден този модел на управление. Да възстановим парламентаризма, защото той беше потъпкан. Първият ни приоритет е да овладеем здравната и икономическата криза”, заяви Ирена Анастасова от БСП.

„Законопроектите, които ще предложим, са свързани с икономическите мерки. Българският народ е беден, ограбен и болен”, каза Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Имаме си ясни приоритети, няма да се отделяме от тях. Нашата нагласа е да търсим решение именно през мандат на „Има такъв народ”, но първо трябва да бъде поискана подкрепа и да бъдат проведени разговори. Такива с тях до момента не е имало”, заяви на влизане в сградата на Народното събрание Христо Иванов.


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Бойко Борисов: Ще съставим правителство
  14.04.2021 10:52      

Българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съ