Неделя, 26 Дек 2021
    
Бургас Култура

„Голата истина за група Жигули“ получи „Отличен“ от бургаската публика

  12.04.2021 21:19  
„Голата истина за група Жигули“ получи „Отличен“ от бургаската публика

Голям интерес за предпремиерата на филма в морския град

 

Георги РУСИНОВ

 

На една от първите предпремиери в страната филмът „Голата истина за група Жигули“ получи високата оценка на бургаската публика. Преди минути прожекцията в НХК приключи под бурни аплодисменти и остави зрителите искащи още.

Макар жанрът на филма да е „музикална комедия“, играта на главните герои не остави безразлични бургазлии в по-емоционалните сцени. Филмът разказва историята за група забравени рок музиканти от края на тоталитарния режим, малко след който се разпадат. 30 години по-късно богаташ и заклет фен на групата им предлага неустоима оферта да дойдат и да свирят в Бургас за годишнината му.

В ролята на обединител влиза Михаил Билалов, който е фронтмен на „Жигули“ и се нагърбва с нелеката задача да събере старата банда за едно последно участие. От тук следват и множеството комични ситуации, които предизвикаха искрен смях у зрителите. Режисьорът Виктор Божинов („Възвишение“) показва по един много достъпен начин взаимоотношенията на главните герои, които са продължили живота си (е, почти всички) и раздялата на някогашната перспективна рок група.

Без да изпадаме в подробности, за да може тепърва киноманите да се насладят, ще посочим, че филмът си заслужава всяка една минута. Има смях, има и драма, има и хепи енд. Звукът е повече от отличен, което не е изненада, знаейки високите изисквания на Божинов към тази част от продукцията. Голяма част от филма показва красивия Бургас, където както казахме основно се развива действието.

Освен бургазлията Билалов, в главна роля влиза и друг местен талант – Димитър Рачков. Ирини Жамбонас, Лилия Маравиля, Филип Аврамов – Фицата и Герасим Георгиев – Геро допълват състава на „Жигули“. Звездният актьорски състав включва още Август Попов, Параскева Джукелова, Илиана Лазарова, Климентина Фърцова, Мая Бежанска, Николай Урумов и др. Филмът е финансиран от Националния филмов център, а Община Бургас също подкрепи логистично и финансово създаването му.

Интересът към предпремиерата в Бургас бе толкова голям, че се наложи да се обявят още две предпремиери, които бургазлии ще могат да видят в четвъртък. Тази вечер от 20:00 часа стартира втората прожекция. Кметът на Община Бургас, заместник-кметове, областният управител, депутати, общински съветници, директори на институции, журналисти и ПР-и бяха сред първите, които се насладиха на „Голата истина за група Жигули“. Мерките за сигурност бяха спазени, като предпремиерата се прожектира пред 30% заета зала. 

Част от екипа присъства в Бургас начело с режисьора Виктор Божинов и звездата Михаил Билалов. След края на прожекцията бургазлията призна, че за ролята се е вдъхновил от блусаря от Бургас Пламен Ставрев.

"Най-важното е да бъдем здрави. Поемаме много голям риск от петък да бъдем във всички кина в тази ситуация, но пък имаме уникалния шанс да сме първият и може би едиснтвеният български филм, който ще бъде в кината. Благодаря ви и ви желая приятна вечер!", заяви режисьорът след края на предпремиерата.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п