Петък, 09 Юли 2021
    
Бургас Избори 2021 Любопитно

Роси Комитова, председател на СИК в Лайпциг, Германия: Предварителната организация на изборите бе на ниво

  09.04.2021 12:25  
Роси Комитова, председател на СИК в Лайпциг, Германия: Предварителната организация на изборите бе на ниво
Сградата на старото кметство в Лайпциг е сред най-значимите ренесансови сгради в Германия и е един от символите на града

Дона МИТЕВА

От сряда в Лайпциг противоепидемичните мерки са много строги. Общината е решила гражданите да имат право да излизат само с причина – което ще рече да отидат на работа и до магазина. Българите, които живеят там, се питат ако не бяха минали в неделя изборите за Народно събрание дали щяха да имат възможност да гласуват и какво щеше да им коства това. Слава богу – изборите са факт.

Бургазлийката Роси Комитова живее от 18 години в родния град на Рихард Вагнер. Тя бе председател на секционната изборна комисия и е категорична, че предварителната организация на изборите е била много добра. Съдействието от българското посолство - на високо ниво. Осигурени са били всички необходими материали.

Като член на Мрежа на изборните доброволци в чужбина, тя е добре информирана и обучена да борави с изборните книжа. „Може би единственият проблем бе в това, че комисията ни бе от 5, а не от 7 членове и двама от тях, изпратени от партиите, не бяха на ясно със задълженията си. Така работата падна на останалите трима. Без да се хваля, работихме без прекъсване и без напрежение“, разказва Комитова.

Опашка в Лайпциг се е образувала по обяд  и наистина е имало хора, които са изчакали доста, но никакво напрежение или отказване от правото на вот не е установено. „Никой не се сърдеше – хората виждаха, че ние работим без почивка“.

Помещението, осигурено от Община Лайпциг, се намира в центъра на града, то е достатъчно просторно и с възможност да се изчаква на открито. Вътре се пропускат по 10 души.  512 са гласоподавателите.

В 20 часа е приключил изборният ден. Десет минути след полунощ със закодиран имейл изборните резултати електронно са изпратени в ЦИК.

„На другия ден проверихме дали всичко е наред. Нямаше никакъв проблем“, подчерта Роси Комитова.

 


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Инж. Петър Кънев: Ситуацията е „орел, рак и щука“
  09.04.2021 10:54      

Дона МИТЕВА По-скоро скептичен, отколкото оптимист на този етап е водачът на листата на &