Неделя, 04 Юли 2021
    
Бургас Избори 2021

Часове след вота: Продължава предаването на бюлетините за Бургаска област

  05.04.2021 11:11  
Часове след вота: Продължава предаването на бюлетините за Бургаска област

Дона МИТЕВА

По предварително предвиждане на председателката на Районната избирателна комисия Елка Стоянова по обяд ще се приключи с приемането на бюлетините. „Бих казала, че за разлика от други градове ние се справяме много по-добре. Работата върви ритмично. Няма сериозни проблеми“, коментира тя.

Без емоции, уморени и почти на автопилот се движат хората, добрали се вече до зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас. Сред тях има хора от Поморие, от селата около Карнобат, Средец и Сунгурларе.

Всички са на мнение, че в залата вече нещата се случват и му се вижда краят. Голяма част от тях обаче са прекарали в нощта – до към 1 часа в училищата, където са били секциите и след това в автобуси на Морска гара.

„Зорът е да дойдем в залата. Тук за час горе-долу се оправихме“, казва Тони Дионисова от Поморие, която вече е предала изборните книжа и си отдъхва пред залата. По нейни думи организацията, като цяло на изборите е на много  ниско ниво и не й харесва. Тя си е пуснала ден отпуск днес, за да може да се възстанови от огромното напрежение.

Много от участниците в тези избори прекараха на два сандвича, които са им били дадени още по време на изборите. А в автобусите се оплакват, че са били един до друг – без дистанция и добро проветряване.

В залата бе установен някакъв ред, за който следят от полицията и от общинската служба УКОРС. Столовете на изчакващите са на дистанция, но това не пречи те да се струпват по седалките или пък прави.

Намираме Маргарита Христова, от СИК на село Черница, седнала на столовете, да изчаква реда си, обнадеждена, че остава още малко време. Тя разказва, че първо са изчаквали в Сунгурларе и после в Бургас. Замисля се дали в бъдеще ще се включи в изборния процес.

75- годишната Гинка Божилова, изчаква реда си на финалната права с усмивка зад маската. Тя идва от село Дюлево и е категорична, че има ред. „Който си е чел предварително добре указанията и си попълва стриктно протокола, няма проблем. При прегледа на нашия протокол не бе открита нито една грешка, сега чакам вече да бъде въведен в компютъра“.

Тя не скрива, че не е ваксинирана и у нея има някакъв страх от Ковид, но пък е позитивно настроена, че изборите трябва да се случат. „Не съм против ваксинацията – по скоро никой не ни разясни какви ваксини са подходящи – например за мен, като човек с придружаващи заболявания. Нямаше консултация с лекар“, обяснява Божилова.

Голяма част от бургаските секции, които са най-близо до зала „Бойчо Брънзов“ поспаха в класните стаи, опрели глави на книжата.

Наша читателка ни изпрати снимка, направена почти на разсъмване от своята секция.

Докато политици, политолози и медии се занимават със сметки за следващия парламент, тези хора  - гръбнака на изборите се вълнуват единствено от това безпроблемно да предадат документацията.

„И това ще мине, да сме здрави“, е фразата, която се чува сред тях.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Министър Емил Димитров успокои: Вода ще има за цялото Черноморие за 2 години напред
  05.04.2021 17:04      

Преливащият „Камчия“ се изпуска към язовир „Цонево“, който също е важен.