Понеделник, 17 Яну 2022
    
Бургас Избори 2021

Как хора намиращи се в Бургас се оказаха със забрана да гласуват, защото са в чужбина?

  04.04.2021 14:12  
Как хора намиращи се в Бургас се оказаха със забрана да гласуват, защото са в чужбина?

Георги РУСИНОВ

 

За сериозен проблем алармира до „Черноморски фар“ адвокат Драгомир Ошавков. С кандидата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ се е свързал бургазлия, който е останал неприятно изненадан, отивайки да гласува тази сутрин в СУ „Иван Вазов“. На място той установил, че е вписан в списък със забрана да гласува, тъй като е „подал заявление да гласува в чужбина“. Такова нещо няма и бургазлията се чуди как се е случило това. Обяснено му било, че това е проблем на Министерство на външните работи.

Единственото свързващо Тодор с чужбина е синът му, който е упражнил правото си на вот в Малта. Така поглеждайки отново списъка на него му прави впечатление, че вижда имената на свои съседи от блока, които вижда всеки ден. Но някак и те са в списък със забрана за гласуване по същата причина като него. Всеки от тях обаче имал роднина, който в момента е в чужбина.

„Секцията е номер 50 и Тодор присъства в този списък с още 29 лица. Най-вероятната причина за този проблем е, че всички имат едно общо нещо – някой член от семейството им е подал заявление, че ще гласува в чужбина. В тази секция са 29 души в такъв списък. Колко ли още са с такъв проблем и в други секции? Може да се окаже, че проблемът е много мащабен“, обясни пред наш репортер адвокат Ошавков.

Тодор все пак е успял да гласува, тъй като си знае и търси правата и отива в общината. Там подава заявление за изключване от списъка със заличените лице за изборите. Издават му удостоверение, че може да гласува, при което след няколко часова сага Тодор успява да се възползва от конституционното си право на глас.

„Това е сериозен проблем. Колко хора няма да отидат изобщо до Общината, за да си изкарат такова удостоверение, защото не си знаят правата, или няма да им се занимава да се разкарват от секция до Общината и обратно. Особено възрастните хора“, заяви адвокат Ошавков.

Той ще внесе и сигнал до РИК-Бургас по казуса. Малко по-късно са му отговорили, че препращат жалбата към Община Бургас.

„Призоваваме всички попаднали в такава ситуация да не се отказват от гласуване и да посетят общината, или кметството по местоживеене“, добави той.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Любен Дилов-син: И аз мога да направя 50 лицеви опори, не съм впечатлен от този военен героизъм
  18.10.2021 15:36      

„И аз мога да направя 50 лицеви опори, независимо че пуша по три кутии цигари на ден. Не съ