Събота, 03 Юли 2021
    
Бургас

Нова стъпка за превръщане на Бургас в център на морското образование в региона

  01.04.2021 14:49  
Нова стъпка за  превръщане на Бургас в център на морското образование в региона

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ направи нова сериозна стъпка по пътя към превръщане на Бургас в център на морското образование в региона и създаване на професионален морски колеж.

За постигане на целта директорът на Морското училище инж. Христина Жабова подписа Меморандум за сътрудничество с представителите на Клуб по спортен риболов „Гларус“, Южно-български морски образователен център, Пристанище Бургас, Черноморски институт и Бургаска морска асоциация.

Инициативата е подкрепена още от к.д.п. Александър Александров – Морски посланик на добра воля на Международната морска организация и магистър по Морско образование в „Световен морски университет“, Малмьо /Швеция/, к.д.п. Ивайло Пасков  - член на Управителния съвет на Българска асоциация на морските капитани /BSMA/, Параходство БМФ и к.п.д. Александър Илиев – член на УС на Бургаска морска асоциация.

Събитието се състоя в заседателната зала на КСР „Гларус“, където подкрепилите и подписали меморандума се ангажираха да положат усилия и да работят за развитие на морското образование и създаване на Професионален морски колеж в Бургас.

Към инициативата могат да се присъединяват и други институции, експерти и специалисти, имащи правомощия и компетенции по решаване на определени морски въпроси.

Създаването на Професионален морски колеж в Бургас цели подготовката на специалисти за оперативни дейности в морските индустрии, пристанищни дейности, корабоплаване и опазване на околната среда, които притежават по-висока квалификация и чиито знания, умения и компетентности съответстват на изискванията на Национална квалификационна рамка, Европейската квалификационна рамка и Международната морска организация /IMO/.

Само две седмици по-рано Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" подписа споразумение за сътрудничество с Южнобългарския морски образователен център и обучение на гимназистите там, а малко преди това бе сключен договор с холандската компания „VSTEP BV“ за закупуване и доставка на модерен морски симулатор тип „NAUTIS Desktop“ за по-добрата им и квалифицирана подготовка.

Това, заедно с разкриването на новата специалност „Експлоатация на пристанищата и флота“, се  затвърждава постоянното развитие на гимназията, след прехвърлянето й към Община Бургас и съвместните усилия за модернизация на материалната база и за повишаване качеството на образованието в нея.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Борислав Стефанов-кандидат за депутат от БСП за България: Мечтая младите да се върнат в страната
  31.03.2021 10:55      

С тръгването им за чужбина  губим най-ценното, което притежаваме