Петък, 14 Яну 2022
    
Общество

Математик: Ако отворим страната, може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани

  31.03.2021 10:32  
Математик: Ако отворим страната, може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани

Няма следене за спазване на мерките, твърди Лъчезар Томов

Много е рано за това, което се прави.“ Този коментар относно разхлабването на ограничителните мерки направи в интервю за БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет и Националната гимназия за древни езици и култури.

"Може да намаляват хоспитализираните, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отново отворим", смята Лъчезар Томов.

Според него „лесно можем да стигнем 12-15 хиляди в следващите няколко седмици, ако отворим“. "Явно британският вариант е много по-труден за контролиране от другите варианти", отбеляза преподавателят.

„Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете, систематично, за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове. Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи Томов.

Болничната система и сега е капитулирала, защото имаме по една интензивна сестра на 20-30 души, изтъкна Томов. По думите му сега има „повишена смъртност, която е доста над официалната“.

Запитан как коментира тезата, че се търси баланс между физическото и психическо здраве, Томов изтъкна, че „няма как психическото здраве да е за сметка на физическото.“

Най-опасен според Лъчезар Томов е сигналът, който се дава от властта с новата заповед за разхлабване на мерките – „правете, каквото искате“.

В България стриктно затваряне ще даде по-бърз ефект, отколкото в Англия, заради по-слабия трафик между регионите, заяви още математикът.

„По време на епидемии, на експоненциален ръст, който се върна сега, е доста неефективно ваксинирането“, подчерта Лъчезар Томов, който обаче е на мнение, че хората трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират.

„Ако ваксинираме по-бързо рисковите групи, натискът над болниците със сигурност ще намалее


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав