Вторник, 28 Дек 2021
    
Крими

Скрити зад ролки хартия: Спряха контрабанда на цигари за 5 млн. лева в Бургас

  30.03.2021 14:37  
Скрити зад ролки хартия: Спряха контрабанда на цигари за 5 млн. лева в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Рекордно количество контрабандни цигари са били спрени в Бургас от Агенция „Митници“. 651 000 кутии, или общо 13 млн. къса са били скрити зад ролки хартия в ремарке. Контрабандата възлиза на приблизително 5 млн. лв., обясниха на брифинг пред медии прокурор Георги Чинев, териториалният директор на „Южна морска“ Бургас Бойка Гашева и заместник-директорът на главна дирекция „Митническо разследване и разузнаване“ към Агенция „Митници“ Тихомир Каменов.

Товарът е пристигнал с ферибот от Грузия в неделя на 28 март. Цигарите са се помещавали в едно от 35-те ремаркета. Митничари избират някои от тях за проверка въз основа на метода на анализ на риска.

„При което ремаркето с цигарите е селектирано за рентгенова проверка. Тя установява неща с различна плътност и затова е отклонено за физическа проверка. При нея се установява тапа. Декларираната стока - хартиени ролки се намира в най-задната част и покрива съвсем малка част от товарното помещение. Цялата останала част е заета от цигари. Торос 2005 и Имел. Това е най-голямото количество задържани недекларирани цигари от началото на годината“, обясни Каменов.

Прокурор Георги Чинев обясни, че стоката е трябвало да премине транзит през България, а крайната цел е била Унгария. Марките на цигари не са познати на българския пазар и най-вероятно са предназначени за пазара на Европейския съюз.

„Образувано е досъдебно производство за контрабанда на стоки за търговски цели в големи размери. Работи се активно по случая. Благодаря на колегите от митниците. Извършен е оглед, извършват се и разпити. Дали са истински или не цигарите на този етап не можем да кажем, защото предстои назначаване на експертиза, която да установи това. На този етап няма задържани. Има фирма изпращач, фирма получател, а българска фирма е трябвало да експортира стоката“, завърши прокурорът.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Водолаз: Шефът на Морска администрация ще отнесе вината за кризата, макар да не е виновен
  29.09.2021 15:39      

Трябва ни политика за морско спасяване, заяви Михаил Заимов