Четвъртък, 24 Юни 2021
    
Избори 2021

COVID-19 прати и СИК-овете да се обучават онлайн

  26.03.2021 16:55  
COVID-19 прати и СИК-овете да се обучават онлайн

В по-малките общини – присъствено и на малки групи

 

Георги РУСИНОВ

 

Представителите на секционните избирателни комисии в Бургаска област ще се обучават онлайн за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Това заяви за „Черноморски фар“ председателят на РИК-Бургас Елка Стоянова. Това се налага заради сериозната ситуация с пандемията от коронавирус в областта. Бургас е на първо място с над 900 заболели на 100 000 население.

„Обученията на секционните комисии са най-важното нещо при избори. Няма как да ги проведем присъствено в големи обеми заради нетипичната ситуация тази година. Това за малките общини не е проблем. Там много бързо администрациите се организираха и колегите се обучават в малки групи до 10 души, колкото е разрешено според заповедта на министъра. За община Бургас остава проблемът, тъй като най-много секционни комисии има тук. До последно имахме разговори с ЦИК, „Информационно обслужване“ и „Сиела“, които ще обезпечат машинното гласуване и стигнахме до вариант на онлайн обучение. То ще е под формата на уебинар, в който ще може да се включат всички от секционните комисии, дори и граждани, ако желаят. Ще оповестим линк към виртуалната стая чрез медиите, общинските администрации и партийните централи“, обясни Стоянова.

Обучението ще е тази неделя в следобедните часове.

„Участниците ще могат да задават въпроси в чата, на които ние ще отговаряме в реално време. Когато приключи обучението, записът ще бъде наличен неограничено време в интернет, за да може всички, които не са успели да се включат, да го гледат. Платформата е така направена, че неограничен брой лица могат да се включат в уебинара“, уточни председателят на РИК-Бургас.

Подготовката за обученията на секционните комисии е много сериозна. Извън онлайн обучението ще има секция с обучителни материали.

„Благодарение на ваши колеги от бургаска телевизия записахме кратки клипове с обучителни стъпки за секционните комисии. И те ще бъдат качени на двата сайта и ще са достъпни за всички. Отделно от това ще има и хартиени материали. РИК-Бургас изготви едно помагало за попълване протокола за машинно гласуване, което смятаме, че ще бъде полезно. То ще може да се свали от интернет. Ще е приложено и в материалите на секционните комисии в деня преди изборите, когато се подготвят помещенията“, каза още Стоянова.

Тя поясни, че ако има хора, които имат допълнителни въпроси, то всички обявени телефони и имейл адреси са налични и са в готовност да отговарят.

„Важно е да отбележа, че въпроси, на които не им е било отговорено по време на уебинара поради каквато и да е причина, ние след това ще разгледаме отново въпросите, ще подготвим отговори на всеки от тях и ще ги публикуваме на сайта на РИК-Бургас“, заяви председателят на РИК-Бургас.

„За самите избори тази година най-проблемна отново ще е обработката на протоколите. Това обаче никога не е било малък проблем“, поясни тя. Бургас е най-големият изборен район след София и от тази гледна точка на РИК-Бургас се пада отговорността да провери близо 800 протокола. Тази година самият протокол е по-дълъг заради големия брой кандидати. Има 30 листи с общо 370 кандидати за народни представители.

„Но нека членовете на комисии не се плашат, има и машини, и ако хората гласуват масово машинно, за което призовавам, това значително би облекчило работата на секционните комисии, защото ще броят значително по-малко хартиени бюлетини. При машината грешка няма как да бъде допусната. Там няма какво да се брои. Просто накрая на изборния ден се вади тотала, който отразява брой гласове за съответната партия, брой преференции за всеки от кандидатите. Остава само да се пренесат данните от разпечатката към официалния протокол. Добре е комисиите чак след това да пристъпят към преброяване на хартиените бюлетини. Така ще се минимизира шансът за грешки“, съветва Стоянова.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Жечо Станков за каузите в Бургаска област: Разширяваме санирането, правим улиците по-светли
  23.03.2021 15:34      

„Много е важно да чуваме от какво имат нужда хората“, заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ