Неделя, 27 Юни 2021
    
Бургас

Ще се извлича ли кръвна плазма в Бургас?

  26.03.2021 14:55  
Ще се извлича ли кръвна плазма в Бургас?

Дона МИТЕВА

Д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението "Лечение на  Ковид-19 с реконвалисцнтна плазма“ информира, че е изпратила писмо до здравния министър, до кмета на Бургас-Димитър Николов, д-р Георги Паздеров - РЗИ и до шефа на УМБАЛ, че няма проблем от страна на Еворпейската комисия отделението по трансфузионна хематология да взема такава плазма. Писмото е изпратено и до други кметове на градове, които проявяват интерес.

„От Генералната дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия, и по-специално от отдела „Вещества от човешки произход“, получихме писмо, с което ни съобщават, че няма проблем центрове за даряване на плазма чрез плазмафереза да бъдат открити в Отделенията по трансфузионна хематология към болниците. От имейла на г-н Deirdre Fehily, служител по политиките в отдела „Вещества от човешки произход“, става ясно, че това е обичайна практика в ЕС.

Писмото е отговор на наш въпрос, повдиган многократно пред Вас,за желанието и готовността на няколко МБАЛ и УМБАЛ в страната и в София да събират и реконвалесцентна плазма, която да бъде изпращана в съответния акредитиран ЦТХ за диагностика, обработка и съхранение“, се казва в писмото.

Като приложение към него е поставен и отговорът на ЕК на английски и на български език.

За коментар потърсихме д-р Людмила Желязкова, началник на ОТХ. Тя коментира, че за въпросната асоциация е чувала само от телевизията.

„Става въпрос за законодателството на Република България. Да припомня, че с кмета на Бургас, шефа на РЗИ, областния управител, директора на УМБАЛ и човек от Бургаския медицински факултет сме изготвили официално писмо и сме го изпратили до МЗ и до ИА по лекарствата – за нашата готовност да се закупи апарат за Бургас. Моето отделение има достатъчно персонал и помещение.Заявихме готовност  да заработим“, припомни лекарката.  След това запитване чрез РЗИ, ИА по лекарствата отговори, че за инвестиционното намерение за закупуване апаратура, не може да вземе отношение, но за производството на прясно замразена плазма от преболедували Ковид -19 на ниво ОТХ, съгласно законите – такава дейност се осъществява само в Кръвен център по трансфузионна хематология. Направили сме нужните крачки, общината беше дори събрала нужните средства. Аз намерих фирма, няколко варианта на апарати, имахме идея къде да го разположим, но законодателството трябва да се промени, за да пристъпим към този вид дейност. Да чисто практически можем, но законодателно не“, обобщи д-р Желязкова.  Тя коментира, че такъв апарат има в Бургасмед, който им е дарение, но няма идея как и дали се използва.

Другият вариант е Отделението по транфузионна хематология  да прерасне в Център по трансфузионна хематология.  Има входирано такова предложение в здравното министерство. „Това е алтернативен път – вместо да се сменя цялото законодателство ние, ставайки такъв Център ще можем да ползваме приоритетите на сега действащите 6 такива кръвни центрове“, обобщи д-р Желязкова. На този етап нямат отговор и в тази посока.


Анкета

За кого ще гласувате на предстоящите избори?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Жечо Станков за каузите в Бургаска област: Разширяваме санирането, правим улиците по-светли
  23.03.2021 15:34      

„Много е важно да чуваме от какво имат нужда хората“, заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ