Понеделник, 03 Яну 2022
    
Крими

Бум на кражбите на коли в пандемията

  21.03.2021 19:47  
Бум на кражбите на коли в пандемията

Дори и „Ковид-19“ и пълният локдаун не успяват да спрат вихрещите се из Италия автоджамбази – констатират силите на реда в страната.

Доказателство за твърдението им е кривата на графиката на кражбите на автомобили през 2020 г., която през първите два месеца на нашествието на коронавирусната инфекция – март и април - се устремява шеметно надолу, но после започва да расте стремеглаво. За да достигне и надмине през летните месеци равнищата на предишната 2019-та година, постигайки като цяло ръст за 2020 г. от над 15 на сто.

Най-предпочитаните от апашите автомобили са т.нар. SUV, тоест вседеходните джипове, като 4 от всеки 10 отнети незаконно коли са именно от тази категория. „Класацията“ пък се води от „ФИАТ 500X“, следват “Toyota RAV4”, “Jeep Renegade”, “Toyota CHR”, “Peugeot 3008”, “Ford Kuga” и т.н. Интересното е това, че автоджабзатие из Апенините изглежда са много добре осведомени за търсенето на коли на легалния пазар, тъй като на практика интересите им са продиктувани именно от него. Що се отнася до обикновените аавтомобили, то тук следва доста интересен извод – най-крадената кола между Алпите и Сицилия е малката, но икономична и вседеходна „ФИАТ Панда“. После идва пак модел на ФИАТ – „500“, който е любим на младите италианци, по-нататък са „Nissan Qashquai”, “Lancia Ypsilon”, “Citroen C3” и др.

Доколкото до това, къде автоджамбазите са се ширили  най-много и безнаказано във времето на „Ковид-19“, то на първо място както и през 2019 г. е областта Кампаня с административен център Неапол. Там през 2020 г. са били регистрирани 37 на сто от случаите на отнети неправомерно автомобили в Италия. След Кампаня се нареждат столичната област  Лацио с 24 на сто, южната Пуля – с 18 на сто и богатата северна Ломбардия – с 10 на сто от откраднатите в цялата страна коли. Според полицията през първата година от ерата на „Ковид-19“ за разлика от други години, през миналата апашите са пласирали плячката си преди всичко в Италия, а не както преди в Близкия Изток, Украйна, Русия и др.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини