Неделя, 26 Дек 2021
    
Мнения

Зоран Василев, ресторантьор: Подкрепям мерките, но дано не умрем от глад

  20.03.2021 17:54  
Зоран Василев, ресторантьор: Подкрепям мерките, но дано не умрем от глад

Михаил КОЛЕВ

 

Зоран Василев е в ресторантьорския бизнес в България от близо 20 години. През 2002 година македонецът и неговото семейство отварят ресторант със сръбска скара в Черноморец, което всяко лято работи на пълни обороти. Василев заяви, че и тази година то ще функционира, спазвайки всички наложени от Министерството на туризма мерки срещу COVID-19. Той одобрява рестрикциите, които държавата налага в техния бранш, но допълва: „накрая само да не стане така, че да умрем не от вируса, а от глад“.

Бизнесменът има възможност да осигури маски и дезинфектанти, макар според него донякъде да се губи смисълът от носенето на маски, при положение че посетителите не са длъжни да носят такива. Намалил е и капацитета на ресторанта си, за да може да спази мерките за дистанция, като сега той събира на открито около 170 души.

„Както и през миналото лято, така и през идващия летен сезон, ние ще спазваме всички противоепидемични мерки. Каквото трябва – ще го направим. Никого не искаме да разболяваме. Лошото е, че не знам какво ни очаква. Миналата година в края на юли бях напът да затворя заведението си, но август беше много силен и закърпихме положението. Тогава обаче Гърция не допускаше туристи и всички българи, които ходеха там, дойдоха по Южното Черноморие. Ако сега гърците отворят границите за туристи, ще стане много лошо за нас“, коментира още 55-годишният мъж.

Един от сериозните проблеми при него е свързан с набирането на персонал. От няколко години насам при Зоран работят македонци и молдовци, но сега не знае дали ще може да разчита на тях заради обстановката с коронавируса.

При него през последните години работят 14-15 души, но е в готовност да вземе други хора, ако чужденците не бъдат допуснати в България за работа. Ще препоръча на своите работници да се ваксинират, за да бъдат така те по-спокойни по време на летния сезон.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения
Рунд пореден за парламент, кой ще донесе промяната
  27.09.2021 09:18      

Силвия ШАТЪРОВА Рунд пореден за парламент на 14 ноември, уморен ли е народът от избори, п