Четвъртък, 17 Юни 2021
    
Несебър

Започва модернизацията на рибарското пристанище в Несебър

  19.03.2021 10:44  
Започва модернизацията на рибарското пристанище в Несебър

След дълги процедури по съгласуване на инвестиционния проект и след приключила обществена поръчка стана възможно стартирането на строително-монтажните работи за модернизация на Рибарското пристанище „Северна буна - Несебър“, съобщи кметът на Община Несебър Николай Димитров. Градоначалникът изказва специалните си благодарности на институциите, имащи отношение към приключване на съгласувателните и разрешителни процедури, а именно: Министерство на земеделието – Програма за морско дело и рибарство, Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Национален институт за недвижимо културно наследство, Център за подводна археология, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, както и на общинската администрация, ангажирана с реализацията на тези дейности.

„Финализирането на всички етапи, необходими за старта на този важен за жителите на Несебър проект, е пример за добра комуникация и синхрон между държавните и общински институции.“, категоричен е Николай Димитров.

„Старият Несебър е жив град, в който общинското пристанище се ползва от риболовни корабчета и лодки и това е основен поминък на хората на полуострова, които разчитат на тази база.“, подчерта кметът и допълни, че модернизацията на порта ще се извършва под непрекъснато археологическо наблюдение и с грижа за културно-историческото наследство на Несебър, като град под егидата на ЮНЕСКО.

Началото на строително-монтажните работи за модернизация на Рибарското пристанище „Северна буна - Несебър“ ще бъде дадено на 26 март от 10 часа. Проектът предвижда оптимизиране на капацитета на съществуващото пристанище, като се осигури подобряване на условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба. Инвестицията ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораби, като по този начин ще се удовлетвори потребността им от осигуряване на адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност.

Главната цел е да се подобри конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на рибарството, включително на дребномащабния крайбрежен флот, и подобряване на безопасността и условията на труд в този традиционен за Несебър отрасъл.

С осъществяването на проекта ще се повиши енергийната ефективност на пристанището, ще се подобри опазването на околната среда и качеството на разтоварваните на сушата продукти, както и качеството на живот в рибарската общност.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Жените в политиката: Проф. Юлия Йоргова-Интелигентните хора могат да работят успешно в екип без да се делят по пол
  14.03.2021 14:01      

Проф. Юлия Йоргова-Форд е три мандата общински съветник преди години, сега  тя с