Петък, 11 Юни 2021
    
Бизнес

Руснаци масово продават имотите си по морето

  13.03.2021 15:23  
Руснаци масово продават имотите си по морето

Дона МИТЕВА

Руснаците, които от брокери се броят за втората вълна чужденци,  закупили жилища покрай морето, започват да се оттеглят. След ирландците и англичаните, и братушките  продават жилищата си.

Според брокери две са основните причини – едната е ковид-кризата, която ги принуди вече година да не са си виждали българските домове, а другата е падането на рублата.

Докато руснаците се оттеглят от пазара за недвижими имоти, българи започват да инвестират смело в тази ниша.

Близо деветдесет процента от имотите, закупени от руснаци в Поморие и Бургас, това лято останаха затворени. Техните стопани не можаха да се възползват от тях, а камо ли да направят „далаверата“ като предходни години – да пуснат и наематели, срещу някоя и друга рубла и така да си изкарат парите за поддръжка на БГ жилището.

„Когато руснаците купуваха апартаментите си, едно евро вървеше около 40 рубли, в момента е двойно повече. Продавайки сега на два пъти по-ниска цена, те относително не губят. По мои наблюдения онези, които се свързват с мене, а и голяма част от хората, които купиха апартаменти в затворените комплекси или апартхотелите, са пенсионери. Стандартът им на живот в Русия е добър – не плащат ток и осветление, имат и други облекчения като хора от третата възраст. Сега, когато няма как да дойдат в България, тези жилища им носят само харчове. Затова и продават“, казва Петко Кичев, който от много години е брокер.

Преди дни той е продал двустаен апартамент – 50 квадратни метра за малко под 30 хиляди лева. „Основно мотивът за продажбата при моята клиентка бе това, че не е ясно колко ще продължат ограниченията около пандемията. Миналата година не можаха да си ползват жилището край Черно море, а си плащат таксите, които не са малки“, разказва Кичев.

По негови наблюдения руснаците още от април–май в годините преди пандемията пристигаха тук, водейки със себе си своите внуци, които са приключили с училище. Юли и август към тях се присъединяват и родителите на малчуганите, заедно с по-големите деца. И така до септември, когато започва учебната година в Русия.

Естествено, има и такива, които ограничаваха почивката си най-много до месец, а през останалото време отдаваха апартамента си под наем на уж техни роднини, които им гостуват, а те де факто печелеха от непознати.

„От видеоконферентните разговори, които провеждахме докато се осъществи сделката, останах с впечатление, че рускинята, собственик на апартамента, който се намираше на  първа линия, продава с неудоволствие“, разказа впечатленията си Кичев. Любопитна подробност е това, че брокерът е обещал на продавачката да прибере на отговорно пазене вещи, които са й скъпи и имат емоционална стойност.

Други брокери добавят към причините за продажба и това, че част от по-младите руснаци, които са си купили жилища у нас, не могат да обслужват сделките си по кредита, изтеглен в Русия, и затова се отърват от тази финансова тежест.

„И в Слънчев бряг пазарът се раздвижи. Донякъде цените на жилищата паднаха, щом едно студио се продава за 12–13 хиляди евро“, заключава Кичев. По негови наблюдения купувачите основно са българи, от столицата или от големи градове.

На тезгяха има извадени не само апартаменти, има и хотели и заведения, но все още инвеститорите са доста предпазливи, обобщава брокерът.

От Бургаската регионална туристическа камара изпращат вече няколко писма до Министерство на туризма с настояване за яснота как ще се процедира с туристите от трети страни, и конкретно с руснаците, които представляват значителен дял в летния сезон, ако и сред тях да са и тези, които си идват в собствените жилища. По думите на Евелина Пулева, няма конкретни насоки както за отваряне на България към тези пазари, така и  на визовата политика. Остава на този етап влизането да става с PCR тест, направен 72 часа преди преминаването на наша територия. „Подкрепихме колегите от Варненската туристическа камара, които настояват PCR тестът да бъде заменен с бърз антигенен тест. Иначе има пусната авиолиния на S7 и вече се продават билети. Доколкото знам, наша позната рускиня си купи билет от Бургас в края на март, за да лети към Москва. Но дали полетът ще се осъществи, не се знае“, обясни Пулева.

Нейните наблюдения от Поморие също сочат, че не само руснаци, но и украинци, откакто е започнала пандемията, не са идвали в имота си.

„Преди дни съпругът ми ходи до Истанбул, за да посрещне една рускиня. Той също си направи PCR тест и осъществи трансфера до Бургас. Така я посрещнахме. Жената дойде да си нагледа имота. Но е много сложно, и тя е една от малкото“, обясни Пулева. Мислейки си, че и при връщане трябва да се прави също PCR.

Представителката на туристическия бранш в Бургас обясни също, че както нейното семейство, така и много техни колеги се грижат за имоти на техни  познати и приятели – руски граждани, за да не бъдат ограбени или разбити.

Тя допълни, че от Камарата са изпратили и писмо-запитване за Беларус за зелените коридори. „И на това писмо се отговаря уклончиво, че има субсидия за самолет, а традиционно туристите пристигат с автобус от Беларус“.

Почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев също потвърди, че руските граждани трудно идват в имотите си у нас. „Руснаци наистина искат съдействие да идват у нас, но в момента режимът за влизане се знае какъв е от Русия  в България и обратно. Няма как да се променя и да се правят изключения. Това, което чувам от брокерите е, че има апартаменти на руснаци, които се продават“, обясни г-н Фотев.

По негови думи преди 5-6 години е имало 40 хиляди юридически лица с руско участие, около 30 хиляди от тях вероятно са апартаменти.

И ако преди няколко години е било лесно да се купи имот както в курортите покрай морето, така и в големите градове като Бургас от страна на руски граждани, сега е много трудно този същият имот да бъде продаден. На този етап брокерът Петко Кичев казва, че сделката се осъществява само чрез размяна на документи, видеовръзка и банков превод. 

Ако, разбира се, се намери купувач. В повечето случаи вече българин.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Жените в политиката:Проф. Севдалина Турманова: „Лабораториите” на политиката и на науката работят по сходни правила
  12.03.2021 17:28      

В съвременния свят разделението между мъжки и женски професии все повече се размива,