Събота, 12 Юни 2021
    
Бургас

На изложба от неизлагани Шекспирови плакати се радват в АЕГ „Гео Милев“

  12.03.2021 17:48  
На изложба от неизлагани Шекспирови плакати  се радват в АЕГ „Гео Милев“

С изложба на неизлагани Шекспирови плакати продължават събитията по случай 50-годишнината на АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас. Изложбата е съвместен проект на Националната художествена академия и Художествена галерия “Петко Чурчулиев”- Димитровград и включва 32 плаката по пиеси на Уилям Шекспир, дело на различни поколения български и чуждестранни автори, които показват развитието през годините на една от най-креативните теми в жанра „Плакат“.

Изложбата бе открита от г-жа Жаклин Нейчева – директор на гимназията, доц. Димо Колибаров - директор на Филиала на НХА в Бургас и гл. ас. д-р Ненко Атанасов – преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА и ще продължи до 16 март.

Вече две години бургаският филиал на Националната художествена академия и АЕГ „Гео Милев“ си партнират успешно. В Английската езикова гимназия изобразителното изкуство е представено от школата на г-жа Златка Коева, а нейните възпитаници са „абонирани“ за призовите места в национални и регионални конкурси по визуални изкуства. Само преди дни в XVIII национален конкурс ”Свети Трифон Зарезан” (живопис и графика) бяха отличени три от възпитаничките на елитната гимназия. Първо място и статуетка завоюва Ива Дикова от 11. г клас, второ място и медал отиде при Стефани Чучукова от 8. в клас, а Селен Дормушева от 9. е клас взе поощрителна награда.

В Шестия национален конкурс за рисунка и литературна творба, посветен на 3. март – 143 години от Освобождението на България, талантливите ученици от АЕГ спечелиха три първи места. Призьорите са Златина Вълчева от 10. а клас (рисунка), Елизавета Ларионова от 10. а клас (дигитална рисунка) и Селен Дормушева, 9. е клас (рисунка). В поредния конкурс за рисунка -ARTCONTESTOR.com – “Животните на Африка”  Алекса Георгиева от 10. а клас спечели втора награда за живописната си творба.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Жените в политиката:Проф. Севдалина Турманова: „Лабораториите” на политиката и на науката работят по сходни правила
  12.03.2021 17:28      

В съвременния свят разделението между мъжки и женски професии все повече се размива,