Понеделник, 27 Дек 2021
    
Култура

Вижте къде можете да се насладите на акварелите на Чудомир

  12.03.2021 17:28  
 Вижте къде можете да се насладите на акварелите на Чудомир

От 16 март до 20 април в бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ гостува изложба „Нашенци“. Творбите са  от фонда на литературно - художествен музей „Чудомир“ – Казанлък. Вернисажът съдържа 63+1 броя пана с оригинални акварели.

 Чудомир е творческият псевдоним на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски.

Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в културата на България.

Чудомир е изтъкнат музеен и читалищен деец, народопсихолог, краевед, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик, но е уникален преди всичко с дарбите си и на писател, и на художник.

Напълно безпредметно би било да се спори коя от тях е по-силна. Защото и блестящите му, повече от 2 500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции, и великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в пет сборника и преиздавани повече от 60 пъти, десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен свят.

Чудомир е изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец. Той излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост, но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм.

Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, той има уникалната дарба да осмива без да унизява и да критикува, без да обижда.

Безкраен и неизтощим хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, жизнени и мъдри като самата Природа. Затова са толкова популярни и обичани. Самият той казва за героите си „Живички са до един, само оная, клюкарката, е общо взета. Можеш  да и сложиш което и да е женско име.“

За целия си творчески път, Чудомир прави 4 самостоятелни изложби.

Представителната изложба „Нашенци” е пълна възстановка на последната изложба на Чудомир, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му .

Тя е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Млад мъж, спасен в Ковид-реанимацията на УМБАЛ Бургас: подценявах опасността
  28.09.2021 11:08      

Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията на УМБАЛ Бургас. Мл