Петък, 18 Юни 2021
    
Общество

Проф. Мутафчийски: Нарастването на смъртността - най-бързо от септември насам

  11.03.2021 11:32  
Проф. Мутафчийски: Нарастването на смъртността - най-бързо от септември насам

58% е нарастване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в нарастване на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Има стръмно нарастване и на кривата на смъртността, каквото не е забелязвано от септември насам. Тези данни са обезпокоителни, твърдят здравните власти.

„Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ярък спомен за това, как започна всичко – с една единствена лаборатория. Сега вече има над 100. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше каква работа сме свършили  още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление”, заяви ген.майор Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова.тв.

„В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо ,което силно прави впечатление – при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени, сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени”, каза още Мутафчийски.

"Анализирайки тези данни, плюс данните от заетостта в болниците, където миналата седмици в същия ден сме имали 5 307 случая, а сега имаме 6 395, всеки може да го изчисли. За интензивните легла от 440 на 501", завърши председателят на Националния оперативен щаб.

„Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и грешки. Приемам всяка критика. Няма да позволя оплюването и отрицанието на всичко постигнато до този момент. Който ви обещава живот без болест – ви лъже. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, защото не участва в този процес – той ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се изправим и да се справим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките. На всички лекари, сестри и санитари в цялата страна”, обясни Ангелов.

Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се грижи за себе си.

„Научихме много уроци за тази една година. В публичното пространство има много страсти и неволи. Борим се с много лъжи и неверни твърдения. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, но човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата битка на нашето време. Трябва да вярваме в науката, а науката са ваксините”.

Доц. Кунчев подчерта, че процесът е многопластов и няма как да бъде предвиден ръстът на заболеваемостта.

„Интересни са данните, защото на фона на растящата заболеваемост, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС. Това значи само едно, че вълната е на лице навсякъде. 14-дневната заболеваемост  за миналите 2 седмици е 380 на 100 000. Това ни нарежда 16-о място в ЕС и 5-място на Балканския полуостров. За вчерашния ден, когато у нас имаше 2776 нови случая, в Гърция новозаразените бяха 3200, а в Сърбия 4300. По отношение  на разпределение на заболеваемостта в страната продължават да се запазват значителните разлики", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Водещите области по заболеваемост са Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник.  Най-малко заразени на 100 000 има в Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич. 

“Тези области взеха решение за налагане на така наречените локални мерки. Много критики имаше, че изнасяме в електронна среда учениците но има училище с 13 болни преподаватели”, поясни Кунчев. 

Той даде пример със старчески дом в България, където има епидемичен взрив. “Там болните са 17. Всичките от тях бяха отказали имунизация”, поясни Кунчев.  

 

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Жените в политиката: Проф. Юлия Йоргова-Интелигентните хора могат да работят успешно в екип без да се делят по пол
  14.03.2021 14:01      

Проф. Юлия Йоргова-Форд е три мандата общински съветник преди години, сега  тя с