Петък, 11 Юни 2021
    
Общество

Ресторантьорите твърдо против ново затваряне

  09.03.2021 10:46  
Ресторантьорите твърдо против ново затваряне

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ определят като абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерките, свързано със заведенията. Събитията от последните дни ни връщат към октомври 2020 г., когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне, посочват от двете организации.  

"Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си", са категорични от двете организации.

СЗБ и БАЗ се противопоставят на всякакви идеи за ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или "каквито и да е други безумни идеи и рестрикции". Организациите декларират, че ще приемат само вече разписаните мерки и дати, като отново настояват за незабавно изплащане на обещаните 20 на сто от оборота за месеците, в които заведенията са били затворени.

Вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че се обмислят различни мерки за областите с най-висока заболеваемост от коронавирус, които се очаква да бъдат предложени от министъра на правителството за приемане. Сред обмисляните мерки са промяна на крайния час на работа на заведенията, посочи министърът.

От СЗБ и БАЗ изтъкват, че данните за развитието на пандемията през последните дни са поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19. От двете организации заявяват, че се нуждаят от правила, защото, според тях, забраните в световен и европейски мащаб не работят.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Жените в политиката:Проф. Севдалина Турманова: „Лабораториите” на политиката и на науката работят по сходни правила
  12.03.2021 17:28      

В съвременния свят разделението между мъжки и женски професии все повече се размива,