Неделя, 06 Юни 2021
    
Избори 2021

Любен Дилов при старта на кампанията на ГЕРБ - СДС: Ще лобирам за Бургас и региона

  08.03.2021 14:55  
Любен Дилов при старта на кампанията на ГЕРБ - СДС: Ще лобирам за Бургас и региона

Силвия ШАТЪРОВА

 

Водачът на листата на ГЕРБ - СДС за Бургас Любен Дилов заяви, че ще лобира за Бургас и региона като депутат в следващия парламент.

„Опитът ми от предишния ми мандат тук сочи, че лобизъм изобщо не е мръсна дума, когато той е регионален. Различието в политическата принадлежност не пречи да се работи заедно, когато става въпрос за Бургаския регион. Като пример ще дам „Натура 2000“, която беше много по-добра възможност, отколкото регулацията на парк „Странджа“, за да могат да се развият някакви инициативи. Т.е. аз смятам, че наистина може да има регионален лобизъм. Още повече, че от „Гергьовден“ сме внасяли и предложения и сме готови да отговаряме защо лобираме за Бургас, а не за Видин примерно“, заяви той.

Кампанията и листата в Бургас той определи като „не физиономии по плакатите, а извършени проекти и конкретни ангажименти за следващия парламент“. Дилов добави, че тя е фокусирана изключително върху проблеми на хората в областта.

„Важни ще са съвсем конкретни проекти, които са свързани с местните хора и по общините, не само в град Бургас. Да не забравяме, че това са много сериозни общини, които не трябва да разчитат само на туризма. И в него дори може да бъде направено още много. Видя се миналата година голямата разлика между Севера и Юга. Югът беше залят от туристи, докато Северът изнемогваше, чакайки големите самолети и големите групи. Т.е. трябва да станем много гъвкави и да предлагаме продукти извън стандартните. Много българи преоткриха отново Черноморието. Има много възможности за културен туризъм, които изобщо не се използват. Минералните бани, Странджа, Бегликташ“, поясни водачът на бургаската листа.

Според него хората на първо място в момента се интересуват от здравеопазването заради COVID-19 пандемията.

„И там колкото обществени, общински и държавни усилия се полагат, все пак личната отговорност е най-важна. Затова призовавам бургазлии – пазете се, пазете околните, пазете възрастните“, апелира той.

В посока на образованието Дилов отчете добрата работа в началното, основното и средното образование, които се надграждат още от първия мандат на кмета Димитър Николов.

„Ако за последните години има страхотен ръст при началното и средното образование и изключителни училища, то висшето се развива с много по-бавни темпове, отколкото ни се иска. Добре е, че ще се разширяват университетите и откриват нови факултети. Ние смятаме да понатиснем малко и някои от големите университети, освен Медицинския, да отворят филиали тук. Около 1300 бургазлии учат в УНСС в момента. Защо трябва да бият път до там и обратно, вместо да си учат тук и работят, особено лятото, когато има повече поминък“, продължи той.

Една нова икономическа зона е следващата важна стъпка за Бургас и тук Дилов смята, че има известно закъснение.

„Няма никакво основание Пазарджик да има по-силна икономическа зона от Бургас. Какво има в Пазарджик? Летище ли? Пристанище ли? По-близо е до Константинопол ли? Кое му е по-важното? Мисля, че тук също може много сериозно с институционални усилия да бъде направен голям напредък. Трябват големи инвеститори. Те идват с инфраструктура, която вече я има, но те търсят и хора, които са образовани, знаят езици. Това в следващите четири години с много труд може да промени града“, убеден е водачът на листата.

За личната си мотивация отново да се впусне в избори, Дилов коментира, че има изцяло ново поколение в „Гергьовден“, което има нужда от подкрепата му, за да стане национално известно.

„В момента сигурно 70% от управителните органи на „Гергьовден“ са заети от бургазлии. И това е станало абсолютно естествено. Тук бях депутат и тук намерих тези хора. Мисля, че те се нуждаят от една демонстрация как се прави. Те са със страхотна експертиза и доста по-икономически настроени“, обясни Дилов.

Водачът потвърди намеренията на коалицията с ГЕРБ - СДС за спечелване на 6 и повече мандати от Бургас.

„Щастлив съм, защото има много листи, където ГЕРБ се отвориха за съвсем различни хора, дори бивши противници. Идва време да се събират съчките. Най е лесно да се изпокараме. Съдбата на многострадалната българска десница е доста ясна. Те не са престанали да се разпадат като прокажена въртележка, откакто е тръгнало да се разпада СДС. Ние тук полагаме усилия да събираме хора с дясноцентристко мислене. Надявам се, че в новия парламент ще има повече представители на така наречените свободни професии. Един Калин Вельов не стига. Това е голяма прослойка в България, която генерира голям продукт, но е незащитена“, каза водачът на листата и посочи намеренията на БСП за въвеждане на плосък данък като нещо лошо за този тип професии.

Той предвижда трудно съставяне на кабинет в следващия парламент, но смята, че точно типажи като него – с чувство за хумор, колаборативни, доказали се, че могат да преговарят с непримирими врагове, са важни.

Колаборация в предишния парламент Дилов заяви, че не е видял и припомни предложението на ГЕРБ за рестарт на системата, свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията, което бе определено от левицата като тактически ход за отлагане на изборите.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на