Неделя, 06 Юни 2021
    
Бизнес

Нередно е да има сертификат, докато няма достатъчно ваксини за всички, твърди адвокат

  04.03.2021 14:43  
Нередно е да има сертификат, докато няма достатъчно ваксини за всички, твърди адвокат

Наближава летният туристически сезон,  а страните членки на ЕС обсъждат въвеждането на електронния сертификат за ваксинация. Какво ще съдържа този документ и как ще се отрази на туризма? Това дискутираха в „Тази сутрин“ Румен Драганов от Института за оценка и анализ на туризма и адвокат Адела Качаунова.

Рано е и е нередно да се обсъжда въвеждането на такъв сертификат, след като има недостиг на ваксини. Спорен е и ваксинационния план, получават се сведения, че се имунизират млади и здрави хора, а нуждаещи не са. При определени условия може да се въведе такъв сертификат, държавата има право да предприема мерки в защита на здравето на своите граждани дори с цената на ограничения, но трябва да им осигури равнопоставеност, а това условие в момента не е изпълнено, заяви адвокат Качаунова.

Туристическият бранш не се радва на ограниченията по принцип и предпочита придвижването през държавните граници да става свободно, но в случая той се явява изпълнител на правителствени решения и ще ги изпълни, каза Драганов.

Не за пръв път имаме изискване да се ваксинираме, за да посетим определена страна, напомни Драганов и посочи жълтите книжки, в които се вписват ваксинациите за болести като жълта треска и хепатит.

Според него обае тези сертификати за имунизация срещу коронавирус няма да издържат дълго време и самите държави, които са ги приели ще ти премахнат, защото ще пречат на бизнеса, както е станало в Занзибар.

Хубавото е, че тези сертификати са електронни и могат да  бъдат приети като първа стъпка за създаването на система за е-виза, каза Драганов.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на