Четвъртък, 03 Юни 2021
    
Бургас Култура

На уникални гравюри се наслаждават бургазлии в галерия „Петко Задгорски“

  03.03.2021 15:09  
На уникални гравюри се наслаждават бургазлии в галерия „Петко Задгорски“

Дона МИТЕВА

Бургазлии могат да видя гравюра, на която е изобразено как Осман паша предава сабята си на генерал Ганецки – тя е на неизвестен автор, публикувана в Ilustrierte  Zeitung – Leipzig или такава, изобразяваща посещение на  руски офицери в девическото училище на Ново село.

Около 90 фототипни копия на уникални гравюри от Руско-турската освободителна война, са подредени в залата на втория етаж на галерия „Петко Задгорски“ и ще останат там до 20 април. Те са предоставени от Художествената галерия в Стара Загора.

Уредничката Мария Алексиева коментира, че на  празничният Трети март бургазлии проявяват голям интерес към изложбата.

„Сутринта дойдоха голяма група пенсионери. През деня идват и млади хора, семейства с деца. Така че не може да се определи възрастовата група, която има най-голям интерес към изложбата. Но категорично мога да кажа, че гравюрите се радват на нескрит интерес от страна на бургазлии“, коментира тя.

Голяма част от изложените гравюри намират място в илюстративни списания и вестници в Германия, Испания, Франция, Австрия през 1877 и 1878 година. Подредени хронологично, те са своеобразен репортаж за събитията от обявяване на войната до нейния край на 3 март 1878 година.

 Такъв вид изложби са голяма рядкост. Художниците-кореспонденти, са отразили ужаса и възторга от всички събития, съпътстващи войната.

Куратор на изложбата е директорът на галерията в Стара Загора проф. Марин Добрев. Според него тя е насочена най-вече към младото поколение, за което Освободителната война е абстракция. То трябва да види изложбата не заради драмата на войната, а заради пътя на свободата, показан в нея.

Началото на тази уникална сбирка е поставено от Ангел Будев, който в края на 60-те началото на 70—те години е посланик на България в Хавана. Той намира в тамошните архиви почти цялото течение на много популярно илюстровано списание, съдържащо хрониките на Руско-турската война.

Част от тези гравюри са публикувани  в  учебниците по история.

 


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на