Георги РУСИНОВ
Общинският съветник и ресторантьор Юлиян Георгиев заяви, че е важно заведенията най-накрая да отворят, защото иначе ангажираните в бранша започват да губят ритъм. Пред репортер на „Черноморски фар“ собственикът на ресторант „Златна рибка“, който е и член на Комисията по туризъм към Общински съвет – Бургас посочи, че всяко едно затваряне и отваряне сериозно бърка режима на работа.
Георгиев каза, че в периода на затваряне е участвал по мярката 60/40, с която държавата подпомага бизнеса, засегнат от COVID-19.
„Всичко, което сме заявили, сме получили коректно и както трябва. Проблеми със забавяне на изплащанията сме нямали. Всичко беше в нормални срокове”, поясни ресторантьорът.
През този период той не е освободил никого от персонала си. Твърди, че за него те са като семейство.
1 март той и екипът му очакват с нетърпение, за да може да изградят наново добрия ритъм на работа, който са имали преди министерската заповед, с която ресторанти и заведения бяха затворени. Важно е да се подготвят и за идващия летен сезон.
„Крайно време е хората, ангажирани в бранша, да се върнат физически на работа, както беше важно и за учениците, за да може да се сплоти наново екипът и да се подготвим за работата, която очакваме. Благодарение на всички мерки, които се предприемат от страна на Общината в посока организация на следващия туристически сезон със страхотната идея за тематичните уикенди, която се разраства и развива, считам, че специално в Бургас ще имаме един добър сезон“, категоричен е Георгиев.
Дали ще тръгнат бургазлии веднага по заведенията? Той смята, че това няма да стане веднага.
„Водещата тема в момента в медиите е коронавирусът, така че хората се ръководят основно от статистиката, която се изнася всеки ден за това, което се случва в Европа, в света, у нас. Според мен това влияе пряко върху мотивацията на хората за това да излизат или не по заведения. Мои приятели и близки се обаждат с окуражаващи думи, адмирират отварянето на заведенията. Лично моите очаквания обаче са, че хората няма да се засилят по заведенията от самото начало. Смятам, че това ще стане плавно и поетапно по същия начин, както се случи и през миналата година. Тогава след вдигане на ограничителните мерки нещата се случиха бавно“, завърши ресторантьорът.