Петък, 28 Май 2021
    
Бургас

Шефката на РИК -Бургас-Елка Стоянова: На 2 март ще има още един шанс за ваксина на хора, ангажирани с изборите

  26.02.2021 15:33  
Шефката на РИК -Бургас-Елка Стоянова: На 2 март ще има още един шанс за ваксина на хора, ангажирани с изборите

Дона МИТЕВА

Близо 500 души, ангажирани с изборния процес от секционните избирателни комисии, районната избирателна комисия, общинската и областна администрация са получили първа доза от ваксината на Пфайзер. Това съобщи Елка Стоянова, председател на РИК.

„За Бургас, в рамките на  два дни, имаше направени близо петстотин ваксини, от тези които са заявили желание, защото процеса е доброволен. Да не забравяме и това, че част от хората имат преди това поставена ваксина на Астра Зенека, други пък са преболедували, трети не желаят Така че статистиката се базира на твърде много относителни величини“, обясни Стоянова, подчертавайки че тази възможност е предоставена на всички участници в изборния процес.

По нейни предвиждания очаква се още 150 души ще заявят желание и те да бъдат имунизирани на 2 март. „Това е последната възможна дата да бъдат ваксинирани. Всички които се занимават с избори ще бъдат ваксинирани с Пфайзер, защото при Астра Зенека има междинен период между двете  дози  от 70 дни. И ако на тези хора се постави от тази ваксина няма как да се постави втората игла преди изборите. Докато на Пфайзер  периодът е 21 дни. Така десетина дни преди датата на изборите всеки ще получи втората доза. Това е единствената  причина да бъде избрана тази ваксина. За изграждането на имунитета, по информация на шефа на РЗИ д-р Георги Паздеров, са необходими до 7 дни. Държа да подчертая, че за ваксините всичко коментираме с него“, обобщи Стоянова.

Тя подчерта също, че зеленият коридор  в Бургас си върви и който от хората, ангажирани с изборите може да се ваксинира.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник