Сряда, 02 Юни 2021
    
Бургас

Разместиха част от средствата за НПО-та

  23.02.2021 15:53  
Разместиха част от средствата за НПО-та

Георги РУСИНОВ

 

Част от парите предвидени за НПО-та претърпяха промени по време на сесията на Общински съвет – Бургас, на която се прие бюджета на общината. Общинският съветник Владимир Павлов предложи на две от организациите – „Астика“ и Тракийското дружество „Екзарх Антим I“ да бъдат отнети по 5 000 лева, които да се разпределят сред други НПО-та, които извършват важни дейности, свързани със здравеопазване и работа с хора с увреждания.

„Не може на „Астика“, на които името им е подвеждащо, да даваме толкова много пари, за да си правят едни купончета и изобщо не са в полза на младите, както се определят. На Тракийско дружество „Екзарх Антим I“ с президент Тодор Ангелов пък е абсурдно да финансираме предизборна кампания. Да, те в момента са заети с това – да правят кампанията на Ангелов, който ще е кандидат на изборите. В същото време на някои от организациите, които наистина помагат на бургазлии, намаляваме средствата“, заяви Павлов.

По време на дебатите с него се съгласи колегата му Георги Дракалиев. Стоян Коларов от БСП на свой ред заяви, че е останал с впечатление от отчет, който комисията по Международно сътрудничество поиска, че повечето НПО-та наистина са изрядни, но една част от тях имали пропуски и паразитирали на гърба на съгражданите си. За пример той даде някои от тях, които основно се занимавали с кетъринг.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов се намеси в разговора и посочи, че гарантира, че като кмет е правил и продължава да прави проверки за разходи за почерпки и кетъринг, но не сметна, че са в нарушение, тъй като обикновено били свързани с някакви празници – Ден на диабетика например. Градоначалникът посочи, че става въпрос за формални почерпки, а не за някакви пищни тържества.

„Счел съм, че е нещо нормално и не съм изисквал санкции за такива разходи. В по-голямата си част тези НПО-та наистина помагат на нашите съграждани“, поясни Николов.

500 000 лева от бюджета на общината се отпускат на общо 56 неправителствени организации.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Мнения
Адвокат Калоян Кръстевич: Адвокатурата в България има далеч по-важни проблеми от това дали ще носим тоги
  01.03.2021 12:56      

Преди дни Народното събрание прие промени в Закона за адвокатурата, сред които отпадането на