Събота, 29 Май 2021
    
Бургас

Съветници питат: За какво отиват 500 000 лева при НПО-та

  21.02.2021 17:57  
Съветници питат: За какво отиват 500 000 лева при НПО-та

Георги РУСИНОВ

 

За какво отиват 500 000 лева от бюджета на Община Бургас при 56 НПО-та. Това се запитаха общински съветници по време на Комисията по международно сътрудничество. Първа темата повдигна Калояна Живкова.

„Защо общината дава 3 хиляди лева за едно НПО, 5 хиляди лева за друго? Хубаво е ние като ресорна комисия да ги знаем тези работи. Затова смятам, че ще е хубаво да получим такава обосновка. Има НПО-та, които не знаем каква дейност извършват и трябва да знаем за какво ги даваме тези средства и за какво са кандидатствали – кетъринг ли ще предоставят, фестивали ли ще правят“, заяви Живкова.

Директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ Златина Караиванова и секретарят на общината Божидар Кънчев взеха отношение по питането. Обясниха, че това са различни организации, с различна дейност. Караиванова посочи, че средствата са 500 000 лева, а една част от НПО-тата не работили през локдауните. Кънчев пък от своя страна добави, че Общината не издържа НПО-та, а ги подпомага. По-големите суми били за родителски организации за деца с увреждания.

„Самите родители участват в администрирането на процеса и обгрижването на децата, така донякъде те подпомагат и нас“, каза той.

Стоян Коларов се учуди, че средствата отиват при 56 организации, а в регистъра на сайта на Общината били регистрирани 28.

Членовете на комисията се обединиха около искането на Калояна Живкова за предоставяне на информация за какво са кандидатствали различните организации и за какво администрацията предлага те да бъдат дофинансирани. Справката те поискаха да получат до сесията на Общински съвет – Бургас.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник