Сряда, 26 Май 2021
    
Бургас

Икономисти доволни от Бюджет 2021 на Бургас

  21.02.2021 15:18  
Икономисти доволни от Бюджет 2021 на Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Икономисти сред общинските съветници похвалиха администрацията за бюджета по време на комисиите към Общински съвет. В тази по икономика ласкаво се изказа младият Тодор Йосифов.

Според него Бюджет 2021 има много добра макрорамка, и то особено в условията на криза, което е доста трудно.

„Бюджетът е стабилен, а на нас сега ни трябва устойчивост. Виждаме, че всяко едно от звената е подсигурено и има не по-малко заложени средства от предните години. Прави ми впечатление, че са заложени средства за развитие на икономиката. Разширяването на индустриалните зони е само плюс в тази посока. В Северната почти са свършили свободните места заради интереса на инвеститори. Разширява се и тази в Меден рудник. Заложени са и други средства, които ще доведат до по-добри условия за инвеститорите през 2021-ва. Това работи успешно от години“, каза заместник-председателят на комисията.

По време на заседанието й председателят Константин Бачийски имаше въпроси, свързани с екологията и ремонти на улици. Той заяви, че е получил много сигнали, че новите контейнери били далеч от домовете на хората и посочи, че трябва да се помисли в тази посока. Новите съдове в действителност обикновено са пред блоковете, в близост до пътните артерии, но това е така, тъй като техниката, която събира боклука, е по-голяма и работи без допълнителни хора. т

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Красимира Маркович определи Бюджет 2021 като много добре стегнат и фокусиран върху здравеопазването и социалната политика. Маркович посочи, че предвидените средства за евентуален пик на коронавируса са много важни и добре предвидени.

Колегата й в комисията Станимир Апостолов на свой ред заяви, че това е възможен и адекватен в обстановката бюджет.

„Благодарение на консервативния метод, по който е подготвен, бяха посрещнати много извънредни нужди във връзка с пандемията. Видяхме, че когато се планира добре, имаме и добри резултати, както през миналото лято, когато в града се проведоха доста фестивали. Бюджет 2020 успя да издържи на натиска, благодарение точно на това, че е разчетен както трябва. Сигурен съм, че и този за 2021-ва ще издържи“, каза той.

Подкрепен Апостолов бе и от Николай Стоянов, който също поздрави администрацията за бюджета.

„Важно е, че намалените приходи няма да бъдат възстановявани за сметка на гражданите. Няма да се увеличават данъци и такси. В момент на криза този бюджет е насочен към здравеопазването и социалната политика, образованието. В същото време е хубаво, че не са забравени и останалите важни пера като инфраструктурата например.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник