Четвъртък, 27 Май 2021
    
Бургас

Без много дебати по бюджета на Бургас в комисиите

  21.02.2021 14:32  
Без много дебати по бюджета на Бургас в комисиите

Общинските съветници се пазят и загряват за сесията

 

Георги РУСИНОВ

 

Без много дебати по Бюджет 2021 на Община Бургас преминаха постоянните комисии към Общински съвет – Бургас. С изключение на няколко конкретни питания от общински съветници по темите за образованието, финансиране на НПО-та, инфраструктура и екология, нямаше много въпроси около бюджета на общината за следващата година. Директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ Златина Караиванова представяше по комисиите най-основното и важното от това, за което ще се харчат пари през тази година. Всяка година различните бюджети на администрацията на Димитър Николов са под дадено мото. Тази година то е „Възстановяване с грижа за хората“.

В условията на здравна и финансова криза кметът предлага една детайлно обмислена рамка. Акцентът е върху актуалните проблеми на хората, предизвикани от отражението на COVID-19 върху всички аспекти на нашия живот. Но този вариант на Бюджет 2021 позволява на Бургас да не спира, а да продължи своето развитие. 323 милиона лева е неговата финансова рамка. От тях 47 милиона са средствата по европейски проекти. 26 милиона е преходният остатък, който е формиран от целеви средства. Тези целеви средства не са били изхарчени през изминалата 2020-а, затова през 2021-ва същите дейности, за които са били предназначени, ще се финансират.

„2021-ва ще е година на възстановяване, каквото е и мотото на бюджета. В условията на финансова и здравна криза няма как то да е друго. Това е един необичаен бюджет. Както 2020-а беше трудна, така и на този етап 2021-ва, изглежда, ще е такава, колкото и да ни се иска да е по-оптимистична. Подходът при изготвянето на бюджета е консервативен, реалистичен и балансиран. Основната му цел е да гарантира добро образование, здравеопазване, социална политика. Индустриалното развитие на града е сред важните цели. Когато правихме този бюджет ни бе трудно, че ще е труден, защото бе нужен анализ. Имахме два варианта на подход. По-лесният бе да увеличим данъците на бургазлии. Доста общини преминаха към компенсация на намалените приходи с увеличаване на местните данъци и такси. По-трудният начин, който ние избрахме, бе да оптимизираме разходите“, заяви Караиванова.

В действителност Община Бургас започна съкращаване на администрацията, преобразуване и оптимизиране на отдели, с цел да намали разходите.

Важно според Караиванова е, че общината е предвидила допълнителни разходи при нужда заради COVID-19 при евентуален нов пик на заболеваемостта. По време на Комисията по социални дейност д-р Борис Ангелов, който е председател на комисията също акцентира върху тази част и заяви, че е удовлетворен. В бюджета влизат и средства за финализирането на идейния проект за изграждане на детска болница в Бургас.

Караиванова продължи, че през тази година ще бъдат изградени допълнителни корпуси към две бургаски училища – „Кирил и Методий“ и Компютърната гимназия. Нов корпус ще се проектира и за Математическата гимназия. Акцент през 2021-ва ще е и изграждането на три нови детски градини в града, за да покрият исканията на бургаските родители. Ще се реновират спортни площадки, продължава и третият етап на програмата „Първокласно начало“.

В сферата на социалните дейности общината може да се похвали, че ще има 100 броя повече потребители на домашния социален патронаж. Център за хора с увреждания ще започне работа през тази година. Личните асистенти в общината ще се увеличат от 450 на 700. Променени са и изискванията. Право ще имат вече хора с инвалидност 70% и нагоре. Продължават инвестициите и в програмите за топъл обяд и достъпна среда.

По отношение на инфраструктурата Караиванова заяви, че е отделен достатъчен ресурс за програмата „Моят квартал, моят град“, в която бургазлии участват със свои проекти за финансиране от Община Бургас.

„През 2020-а заради проблемите покрай коронавируса не можахме да реализираме всички заявления. През тази година обаче ще го направим, плюс тези, които тепърва ще получаваме“, поясни тя.

Общинските съветници на БСП гласуваха против Бюджет 2021 в различните заседания на комисиите. Най-вероятно основни изказвания в зала ще има, както от тяхна страна, така и от управляващото мнозинство от ГЕРБ. Ще стане ясна и позицията на останалата опозиция в местния парламент.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник