Петък, 26 Фев 2021
    
Бургас Култура

Проектът за статуята на Боян Мага не е постъпвал в Община Бургас

  18.02.2021 15:00  
Проектът за статуята на Боян Мага не е постъпвал в Община Бургас

Силвия ШАТЪРОВА

Проектът за поставяне на статуята на Боян Мага не е съгласуван с община Бургас, защото това не е необходимо, става ясно от отговор на главния архитект на общината Емил Бурулянов на питане на „Черноморски фар“. Според него статуята е поставена по изисквана на Наредба за пристанищата от 27 април 2020 година. Тя  касае всякакви елементи - рекламни, декоративни, информационни, преместваеми обекти на територията на всички български пристанища. В Бургаска община има правилник за поставяне на паметници, който е по-нисш юридически документ.

Но в случая поставянето на статуята е само в юрисдикцията на ДППИ и Министерство на транспорта, като принципал.

„Проектът не е съгласуван с Община Бургас. На територията на пристанища важи НАРЕДБА 8 от 27.04.2020 г. за преместваемите обекти и за информационните, рекламните и монументално-декоративните елементи на територията на пристанищата. Издадена е от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, oбн. в ДВ, бр.41, от 08.05.2020 г. Наредбата се прилага за всички български пристанища с изключение на военните и гранично-полицейските пристанища. Проект за този паметник не е постъпвал в Община Бургас. Поставен е на територия публична държавна собственост при други процедури на съгласуване“, е становището на гл. арх. Емил Бурулянов от община Бургас. В разговор с него стана ясно, че всъщност е ясна организацията за поставянето на статуята, въпросната Наредба не препраща към общински правилници и документи. Това е държавна територия. Дори и за строителството на сгради в Зоната и пристанищата не се иска становището на местната власт, те се одобряват от министъра на регионалното развитие след като възложителят - Министерство на транспорта, е позволил това. „Ние одобряваме само планове за безопасност и начина на изхвърляне на смет. В  случаите за поставяне и ремонт  в пристанищата нашите права са до портала“, заяви пред „Черноморски фар“ арх. Емил Бурулянов.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Севдалина Турманова - председател на Общински съвет-Бургас:   Очаква ни дълга сесия, вярвам, че ще приключим с приет бюджет
  22.02.2021 15:16      

Не заглушавам никого, проблемът идва от скоростта на интернета на даден съветник