Сряда, 19 Май 2021
    
Бургас

Бургаското пристанище донесе престижна награда на ученик от Строителния

  16.02.2021 16:44  
 Бургаското пристанище донесе престижна награда на ученик от Строителния

Историята на Бургаското пристанище през 15-18 век донесе престижна награда на ученик от ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас. Валентин Пешев от 11 клас спечели трето място в  XXVIII Национален конкурс „Родолюбие“, организиран от Национален клуб "Родолюбие". Темата на конкурса бе: „Учредяване на българската екзархия (1870г.) - Венец на църковно-националните борби".

Строителната гимназия е единственото училище от Бургас, което участва в конкурса. Той е труден, изисква се сериозна подготовка, сподели Петя Кудева, старши учител по история и цивилизация и консултант на учениците. Прави впечатление, че голяма част от училищата-участници, са български училища в чужбина - от Лондон, Прага, Солун, Истанбул, Виена.

За участие в конкурса се приемат есета, реферати или презентации, свързани с темата. В презентацията си Валентин разказва историята на Бургаското пристанище и търговското корабоплаване през периода, когато регионът ни е бил част от Османската империя. Презентацията е илюстрирана с карти и снимки, предоставени от Историческия музей.
За издигане престижа на училището Валентин е награден и с предметна награда от директора на ПГСАГ "Кольо Фичето" инж. Даниела Симеонова. С грамоти са отличени и другите ученици-участници: Марина Генова, Михаела Йорданова, Магдалена Стоянова и Румяна Драгнева, както и ръководителят им - г-жа Петя Кудева.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Иванка Делева, уредник в Историческия музей: Бургас успява по най-добрия начин да оползотвори свободата си
  06.02.2021 10:13      

Днес се навършват 143 години от Освобождението на града от османско робство.