Петък, 21 Май 2021
    
Бургас

Контейнери с по-голям обем ще има в централен Бургас

  15.02.2021 15:41  
Контейнери с по-голям обем ще има в централен Бургас

Системата за сметосъбиране в Централната градска част на Бургас ще бъде модернизирана в синхрон с останалите комплекси на града.

В района между улиците „Мария Луиза“ и „Христо Ботев“ ще бъдат поставени близо 150 нови контейнера от системата Nord. Те ще заменят по-старите съдове за отпадъци, които се използваха там досега. Новите контейнери са с по-голяма вместимост, което увеличава общия обем на поставените съдове за смет в тази зона на града с 20 %.

За обслужването на новите контейнери в централната зона на града сметопочистващата фирма „Нелсен Чистота“ е осигурила нов специален камион. Той е с по-малки габарити от използваните в останалите комплекси на Бургас, което му позволява да работи без проблеми в тесните улици.

С подмяната на старите съдове и пускането в експлоатация на новия камион се подобрява качеството на услугата за събиране на отпадъци. Досега за обслужването на един контейнер бяха необходими 2 минути, докато сега дейността ще се извършва само за 40 секунди.

Новият камион за събиране на отпадъците от контейнерите е с висок екологичен клас, което чувствително ще намали изхвърлянето на вредни емисии във въздуха по време на работа. Той разполага с роботизирана система, която позволява на водача от кабината на машината да управлява процеса по сметосъбиране. За по-качественото извършване на дейността, служителите на „Нелсен Чистота“ ще преминат специално обучение за работа с новата техника.

Бургас е първият град в България, който прилага иновативния метод за събиране на отпадъците и много други общини заимстват от натрупания вече опит в това отношение.  


Анкета

Ще гласувате ли на изборите посред лято (11 юли)?


Резултати